Proust’un yayımlanmamış eseri bulundu

Şubat 24, 2021

Proust’un yayımlanmamış eseri bulundu

Modern romanın öncü isimlerinden Fransız yazar Marcel Proust’un daha önce yayımlanmamış bir metni ortaya çıktı. Metnin orijinalinin 18 Mart’ta kitap halinde yayımlanacağı duyuruldu.

Yazarın yayıncısı Gallimard’dan yapılan açıklamaya göre, Proust’un Les Soixante-quinze feuillets (Yetmiş Beş Sayfa) adlı kitabı 1908 yılında yazılan metinlerden oluşuyor. Bu dönemin aynı zamanda Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisini yazmaya başladığı dönem olduğu biliniyor.

Metinler 2018 yılında hayatını kaybeden yayıncı Bernhard de Fallois’nın belge koleksiyonunda bulundu. De Fallois arşivini Fransız Milli Kütüphanesi’ne bağışlamıştı. Fransız yayıncı, hayattayken Marcel Proust’un yarım bırakılmış ilk romanı Jean Santeuil’in de aralarında bulunduğu bazı eserlerinin gözden geçirilmiş baskılarını hazırlayan kişi olarak tanınıyor. De Fallois, Yetmiş Beş Sayfa‘nın, Kayıp Zamanın İzinde‘yi anlamak için “değerli bir rehber” olduğunu yazmış.

Gallimard kitabı “bir gök gürültüsü” olarak tanımlıyor.

Yetmiş Beş Sayfa‘daki metinlerin kayıp olduğu düşünülüyordu. Kitabın başka dillere ne zaman çevrileceği henüz açıklanmadı.

Kaynak: Kronos34.com

Yorum yapın