Perşembe Günü Cinayet Kulübü ekibi yine iş başında | Serkan Parlak

Ocak 9, 2023

Perşembe Günü Cinayet Kulübü ekibi yine iş başında | Serkan Parlak

Yazar, yapımcı ve televizyon programı sunucusu Richard Osman’ın milyonlarca okura ulaşan ilk romanı Perşembe Günü Cinayet Kulübü’nün ardından geçtiğimiz yılın son günlerinde serinin ikinci romanı İki Kez Ölen Adam yine Bilgi Yayınevi etiketi ve Cengiz Yücel’in nitelikli çevirisiyle okurla buluştu. 

Serinin ikinci romanı,  Elizabeth’e uzun geçmişleri olan eski bir meslektaşından gelen mektupla başlıyor. Elizabeth mektubu okuyor, geçmişteki bir cinayeti anımsıyor. Marcus Carmichael, yıllar sonra yeniden ortaya çıkıyor. O aslında ölü biri. Elizabeth, ölü bir adamdan aldığı buluşma teklifini kabul etmiştir aslında, polis tarafından korumaya alınan kimi insanların yerleştirildiği yerlere verilen isim olan güvenli evde adamla buluşur. Adam aslında geçmişi sahte belgelerle, düzmece fotoğraflarla ve Ruslara hiç var olmamış sırları aktarmak için uydurulmuş bir ajandır. Ruslar biraz daha yaklaşıp daha fazla bilgi istediğinde ölüm zamanı gelir. Dolayısıyla Marcus Carmichael hiç yaşamamış ölü bir adamdır. Ancak peşinde birileri var ve bu yüzden Elizabeth’in yardımı gerekiyor. Adamın hikâyesi; çalıntı elmaslar, şiddet eğilimli bir gangster ve çok büyük bir hatayı içeriyor. Ölümler artmaya başlayınca Elizabeth katili yakalamak üzere Joyce, İbrahim ve Ron’un da yardımına başvuruyor. Peki ya katilin yanında elmasları da bulurlarsa? Bu da işin ödülü olmaz mı? Ama bu sefer yetmişlerinde dört kişiyi gözünü kırpmadan öldürebilecek acımasız bir katille karşı karşıyalar. Katil onları bulmadan Perşembe Günü Cinayet Kulübü katili –ve elmasları- bulabilecek mi? 

Perşembe Günü Cinayet Kulübü’nde huzurlu bir emekli köyünde yaşayan dört arkadaş haftada bir toplanıp daha önce çözülememiş cinayetleri çözüyor. Yaşlılık, ölümün her geçen gün daha da yaklaşması ve kaybedilenlerin hüznü hissediliyor satır aralarında. 70’li yaşlarda olduklarından en fazla kaç yıl daha yaşayacaklarını köpeklerin ortalama ömürleri üzerinden tartışıyor ekip şarap eşliğinde. İbrahim, “ Elbette ki çocuğundan önce ölmelisin çünkü onlara sensiz yaşamayı öğrettin. Ama köpeğine öğretmiyorsun. Ona sadece seninle birlikte yaşamayı öğretiyorsun,” diyor Joyce’a. Elizabeth, Joyce, İbrahim ve Ron seksenlerine merdiven dayamış olabilir ama hâlâ pek çok numaraları var. Kulübün kurucularından, zamanında casusluk da yapmış olan Elizabeth ve onun davetiyle kulübe katılan Joyce. Dört arkadaş her hafta perşembe günleri bir araya gelir. Kulübe en son emekli hemşire Joyce katılır. Kurucu üyelerden teşkilatta yıllarca müfettişlik yapan emekli polis Penny, Yapboz Salonu’ndaki gizli buluşmalara gelirken yanında çözülmemiş birçok cinayet dosyası da getirir ama artık alzheimer hastalığı yüzünden bakımevinde kaldığı için buluşmalara katılamaz, yerine Joyce geçer. Toplantılara farklı meslek gruplarından birçok kişi davet edilir. Grubun daimi üyelerinden psikiyatrist İbrahim de bu şekilde birkaç meselede onlara yardımcı olmuş, bir süre sonra da grubun daimi üyelerinden olmuştur. Son olarak olup biteni merak ederek salona giren, her daim şüpheciliğiyle ekibin takdirini kazanan eski ünlü sendika lideri Ron.

Perşembe Günü Cinayet Kulübü, Richard Osman’ın yayımlandığı yıl İngiltere’de bir milyonun üzerinde satarak rekor kıran, haftalarca çok satanlar listelerinin başında yer alan ve pek çok dile çevrilen ilk romanıydı. Yazarın eleştirel mizah anlayışı, yerli yerinde kullanılmış merak unsurları, ilginç ve sürükleyici olay örgüsü üzerinden kurguladığı serinin ikinci romanı “İki Kez Ölen Adam” da bir solukta okunuyor. Zekice kurgulanmış karakterler bir araya gelerek çözülememiş cinayetleri aydınlatmaya çalışıyor. Bu romanı parlatan en temel unsur da tabi ki ilk romanda olduğu gibi ustalıkla kurgulanmış bu aykırı dört merkez karakter, dört sıra dışı arkadaş. Şaşırtıcı, muzip ve keyifli serinin üçüncü romanını da merakla bekliyoruz.

edebiyathaber.net (9 Ocak 2023)

Yorum yapın