“PEN: Ayın Kitabı” belli oldu

Mayıs 26, 2022

“PEN: Ayın Kitabı” belli oldu

PEN Türkiye “Ayın Kitabı”nı açıkladı:

Haziran kitabımız mavi!

Denizlük 

Mevsimidir dedik, karpuz kabuğu denize düşmeden kitabını okuyalım, denize de kitabına göre girelim istedik! Edip Cansever’in “Masa da Masaymış Ha!deyişini aratmayan bir  kitap seçtik: Denizlük, ‘kitap da kitapmış ha!’ dedirtecek türden. 900 sayfa, kallavi, yazarı Mustafa Pultar Denizlük (İş Bankası Kültür Yayınları)demiş adına ama, bizce ‘deryaluk’, hatta okyanus kitap dese de olurmuş!

Efendim, üç yanı denizlerle çevrili cennet vatanımızın edebiyatında da karasal iklim hüküm sürdüğünden mi ne, deniz edebiyatımız ne yazık ki pek derin sayılmaz, son yıllarda hafiften de olsa bir rüzgar çıktığından, yelkenler dolmaya, deniz kitapları artmaya başladı, bkz. Ahmet Büke Deli İbram Destanı(Can Y). Şahane bir deniz destanı.

Denizlük, Mustafa Pultar’ın deniz tutkusunun ürünü. “Geçti bizden sevdaluk” dememiş, oturmuş, önce Yıldız Adları Sözlüğünü, ardından Deniz Balıkları Sözlüğünü yazmış. Sonra da Süleyman Nutki’nin, ki deniz sözlüğü işlerinin piriymiş, Kamus-i Bahri sini yeni yazıya çevirmek gibi bir ‘güzelluk’ daha yapıp, bu pırıl pırıl, açık denizler gibi sonsuz, sayısız madde, kavram ve tanımla dolu kitabı dilimize armağan ediyor ki, adı bir deniz fenerine verilse yeridir!

Biz de PEN olarak denizlerimizi, gönlümüzü, dilimizi, sözümüzü aydınlatan bu masmavi kitabını ayın kitabı olarak seçiyor, Mustafa Pultar’ı kutlarken eski kitaplarının yeni basımlarını da bekliyoruz.

edebiyathaber.net (26 Mayıs 2022)

Yorum yapın