Duygu Asena Roman Ödülü Seray Şahiner’e verildi

Mayıs 26, 2022

Duygu Asena Roman Ödülü Seray Şahiner’e verildi

Duygu Asena Roman Ödülü 25 Mayıs’ta yapılan törenle Seray Şahiner’e verildi.

Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında “ilk”lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından bugüne Duygu Asena ‘Kadının Hala Adı Yok’ Roman Ödülü’ne bu yıl Ülker Abla adlı eseriyle değer görülen Seray Şahiner, düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için düzenlediği Duygu Asena Roman Ödülü, Ülker Abla adlı seriyle Seray Şahiner’in oldu.  Marriott Hotel Şişli’de gerçekleştirilen törende Seray Şahiner plaketini ve 10 bin TL. değerindeki ödülünü, Doğan Yayınları Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu ve Jüri Başkanı Doğan Hızlan’ın elinden aldı. Ödülün ve Duygu Asena’nın kendisi için anlamına değindiği konuşmasında Şahiner, ödülünün maddi karşılığını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne bağışladığını duyurdu.

Şahiner konuşmasında ayrıca; “Öncelikle, seçici kurula, beni Duygu Asena Roman Ödülü’yle onurlandırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Doğan Kitap ailesine ayrıca teşekkürler. Zira bu ödülde vurgulanan, Duygu Asena’nın fikir ve değerlerini yaşatma teması, aslında bizim hala güncelliğini koruyan meselelerimizi içeriyor. 

Duygu Asena; sokaktaki, evdeki ve sayfadaki kadın özgürlüğünü edebiyatın meselesi haline getirerek, pek çok eleştiriyi ve yargılanmayı göğüsleyip bizim bugün masaya daha özgür oturmamızı sağlamış. Bu sebeple hem bir yazar olarak hem bu sokaklarda yürüyen bir hemcinsi olarak, Duygu Asena’yı hep bir vefa duygusuyla anıyorum. 

Kadının Hala Adı Yok Roman Ödülü’nü, adı kayıtlara geçerse kocası tarafından bulunup öldürülmekten korktuğu için hiçbir resmi kuruluşa başvuramayan; adını “abla” kelimesiyle tamamlayarak bir koruma kalkanı yaratmaya çalışan Ülker Abla’yı anlattığım romanımla almak, ayrıca kıymetli… 

Ülker Abla, koca şiddetinden kaçarak yaşamaya inat etmiş bir kadın. Ve diyor ki: Kocam, beni öldürüp çıkacağımahkemede, benim yaşarken ütüleyip dolaba astığım takım elbiseyle iyi hal indirimi alamaz! 

Duygu Asena Roman Ödülü’nün maddi karşılığını; kadın cinayetleri konusundaki cezasızlık ve ceza indirimleriyle mücadele eden ve son dönemde kapatılma riskiyle karşı karşıya kalan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne bağışlıyorum. “ dedi…

edebiyathaber.net (26 Mayıs 2022)

Yorum yapın