Özlem Dilber’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 3, 2022

Özlem Dilber’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Size bir sır vereyim; ben kitaplarımı çocuklara yazmıyorum. Yani “bu kitabı  çocuklar okuyacak şu karakteri koyayım, şuraya bir balon ekleyeyim” demiyorum. Gerçek şu ki, ben sadece yazıyorum. Ve sonra bir bakıyorum ki, yazdığım hikâye çocuk kitabı olmuş. Herhalde herşeyin mümkün olmasını, hayallerin gerçekleşebilmesini seviyorum. Ve bu çocuk kitaplarında mümkün. Dünyanın sadece yedi değil yetmiş milyon harikadan oluşabilmesi beni heyecanlandırıyor. Bunları anlatmayı seviyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Hiç unutmuyorum, yedinci yaş günümdü. Bana bir kucak dolusu kitap hediye gelmişti. Hemen okumaya başlamıştım. Cidden büyülenmiştim. Doğumgünü partim başlamasına ve tüm arkadaşlarım oyunlar oynamasına rağmen kitaplardan kopamadım o gün. Pastadaki mumları üflemeye zar zor götürdüler beni. Sanırım ilk kez o zaman hikâyelerin sihrine kapıldım. O gün okuduğum kitapların isimlerini hatırlamıyorum. Anımsadığım ilk çocuk kitabı yazarı ise Enid Blyton. Ne heyecanlıydı onun kitapları. Onun romanlarındaki gibi bir arkadaş grubum olmasını ve benzer maceralar yaşayabilmeyi dilemiştim.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Nedense “bu kitabı ben yazsaydım” demiyorum ama hikâyelerine “vay canına” dediğim yazar ve kitaplar var. Yaratıcılıklarından ilham alıyorum. Mesela Yerdeniz Büyücüsü, farklı dünyalarda bambaşka bir büyücü macerası, defalarca okudum. Ay Işığını İçen Kız, çok değişik bir fikir üzerine kurulu. ReinaTelgemeier, çocukların dünyasını çok iyi anlayıp çizimlerle onları yakalayan kitaplar yazıyor. Benim kızımı bile yakaladı, sayesinde okumayı sevdi. Ben de öyle çizgi romanlar yapabilmeyi diliyorum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Kurgu dışı bir seri okuyorum; DK’dan çıkan Benim Gibi Çocuklar serisi (ChildrenJustLike Me). UNICEF işbirliğiyle hazırlanmış, dünyadaki farklı kültürlerden çocukların oyunlarını, kutlamalarını ve bayramlarını anlatıyor. Farklı kültürlerden gelen zenginliklere bayılıyorum. Birimiz Hıdrellez’i kutlarken dünyanın diğer ucunda bir çocuk Rio Karnavalı’nda dans ediyor. Müthiş bir zenginlik.

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2022)

Yorum yapın