Özlem Aytek’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 2, 2020

Özlem Aytek’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Okuma yazmayı öğrendiğimde önce Türkçe ve Hayat Bilgisi kitabıma hayranlık duymuştum. Bu hayranlık öykü kitaplarını okumaya başladığımda aşka dönüştü. Kitap yazmak ve resimlerini de çizmek hayaliyle yaşamaya başladım. Kantinden tost almam için verilen harçlıklarımın tamamını öykü kitapları almak için biriktirirdim. Evde küçük bir dolabın üzerindeki düğmeleri daktilo olarak kullanarak hayali kitaplar yazardım. Bir yayınevinde çalıştığımı hayal ederdim. Sonunda iş hayatına atılma zamanım geldiğinde çalışmak için bir yayınevini seçtim. Bu, çocuk kitapları yayınlayan bir yayıneviydi. 22 yaşında kitaplarımı yazmaya başladım. Aynı zamanda editörlük yaptım. Çocuk kitabı yazmak benim kalbimde ilkokul birinci sınıfta yeşeren bir tutkuydu. Bu tutku yıllar boyunca katlanarak arttı. Ve çalışma hayatımın ilk gününden itibaren hep yayınevinde çalıştım. Kitaplardan başka hiçbir işle ilgilenmedim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk romanı Fadiş’ti. Çok severek, Fadiş’le empati kurarak okumuştum. Çünkü Fadiş’le aynı yaşlarda bir kız çocuğuydum. Kitabı okurken sanki ben de romanın içine girmek istiyor ve Fadiş’in yaşadığı koşulları iyileştirmek için bir şeyler yapmak istiyordum. Kitabı defalarca okudum. Kitaplarıma çok önem verirdim. Hepsine bir numara verir ve kitaplığımda yıllar boyunca özenle saklardım.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Bu kitabı yazmayı çok isterdim dediğim kitaplar Alice Harikalar Diyarında ve Tom Sawyer’dır. Bu iki kitabın felsefesi, her okuduğumda yeni bir özelliğini keşfetmem, mantık kavramını uyarması, içindeki gizli matematik oyunları ve zihnimde uyandırdıkları derin düşünceler beni hâlâ etkilemektedir. Bu nedenle bulabildiğim yerli yabancı farklı basımları kesinlikle edinir ve bir kez daha hiç okumamışçasına okurum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Bayan Peregrine’nin Tuhaf Çocukları okuduğum en son kitaptır. Gerçekten beni çok etkiledi. Hayal gücünün gizemli olaylarla birlikte kurgulandığı, her yaş için, zekânın yaratıcı yönünü besleyen, sürükleyici, müthiş bir kitap. Kahramanları, olay örgüsündeki kusursuzluk beni ayrıca etkiledi.

edebiyathaber.net (2 Eylül 2020)

Yorum yapın