Oyun Yazarlığı Atölyesi 10 Eylül’de başlıyor

Haziran 28, 2016

Oyun Yazarlığı Atölyesi 10 Eylül’de başlıyor

Ebru Nihan Celkanebru-nihan-celkan‘ın yürüteceği Oyun Yazarlığı Atölyesi, 10 Eylül-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Notos Atölye’de düzenleniyor.

Tanıtım bülteninden

Oyun için yaz!

Bu sekiz haftalık programda; “Tetikçi” “Nerde Kalmıştık?” “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi” “Evim! Güzel Evim!” gibi günümüz Türkiyesi’ne ait oyunlar yazan Türkiye’nin yeni dalga oyun yazarlarından Ebru Nihan Celkan, oyun yazma sürecinin nasıl ilerlediğini anlatırken katılımcıların atölye süresince  oyun yazmasını sağlamayı amaçlayacak.

Ebru Nihan Celkan: “Bu atölye kişisel yazım sürecimde bana da yön veren yazım yaklaşımları ve egzersizlerini paylaşacağımız bir süreç olarak tasarlandı. Atölyeyi teoriden çok pratiği temele alan, asıl hedefi oyun yazmak olan bir çerçevede belirledim. Tiyatro tarihinde önemli yere sahip olan oyunların, sahnelerinin inceleneceği, dramatik aksiyon, karakter, hikaye ve yapının çözümleneceği bir program bizi bekliyor.”

1.hafta

Yazmaya ısınma egzersizleri

2.hafta

Dramatik önermeyi ifade etme üzerine egzersizler

3.hafta

Tema bulma üzerine egzersizler

4.hafta

Karakter inşa etme üzerine egzersizler

5.hafta

Dialog kurma üzerine egzersizler

6.hafta

Hikaye ve karakter arka planı oluşturma üzerine egzersizler

7.hafta

Hikayeyi ve yapısal çerçeveyi oluşturma üzerine egzersizler

8.hafta

Birinci taslağın oluşturulması

Olağan ders akışı şöyle olacak:

Verilen okuma ve yazma ödevleri üzerinden tartışma.

Haftanın konusu hakkında teorik çalışma.

Haftanın konusu hakkında sınıfta yazma üzerine egzersizler.

Egzersizlerin okunması ve üzerine tartışma.

Haftanın konusu hakkında ev projesinin verilmesi.

Bu çalışmalara paralel olarak katılımcıların kendi tercihlerine uygun olan şekilde 10 dakikalık – 45 dakikalık – 90 dakikalık oyun projelerini yazmaları amaçlanmaktadır.

 Oyun Yazarlığı Atölyesi Çalışma Biçimi

1 Çalışma grubu en çok 15 kişiden oluşur.
2 Dersler Cumartesi günleri, saat 11.00-13.30 arasında, iki buçuk saat yapılır.
3 Oyun Yazma Atölyesi sekiz derste tamamlanır.
4 Bütün çalışmalar Ebru Nihan Celkan ile birlikte yürütülür.

Ebru Nihan Celkan (1979)

Şişli Terakki Lisesi’ni (1997) bitirdikten sonra lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (2001) bölümünde ve Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Pazarlama iletişimi (2004) bölümünde tamamladı. İlk oyunu Cennetten Cehenneme‘yi 2007 yılında yazdı ve aynı yıl oyun Sadri Alışık Tiyatro festivali kapsamında sahnelendi. 2008 yılında Mitos Boyut Yayınevi tarafından düzenlenen oyun yazma yarışmasında Tetikçi oyunu Onur Ödülü’nü kazandı. 2012 yılında merkeze oyun yazarını alan çalışmaları ve yeni metinleri arttırmayı hedefleyen buluT’u kurdu.

Oyunları: Cennetten Cehenneme (2007), Tetikçi (2008), Kabuklu Sürprizli Hayvanlar (2009), 17.31 (2010), Tilt (2011), Nerde Kalmıştık (2012), Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi (2013), Evim! Güzel Evim! (2014)

Kısa Film Senaryo: 10,9,8… (2010)

edebiyathaber.net (28 Haziran 2016)

Yorum yapın