Oscar Wilde’ın son eseri

Ekim 17, 2022

Oscar Wilde’ın son eseri

Oscar Wilde‘in son eseri olarak bilinen Reading Zindanı Baladı Fatih Demirci çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Reading Zindanı Baladı, Wilde’ın 1895-1897 yıllarında hapsedildiği Reading Zindanı olarak bilinen Reading Hapishanesi’nden salıverildikten sonra, Berneval-le-Grand’da geçirdiği sürgün günlerinin mahsulü.
 

Victoria İngiltere’sinin günümüzde en çok atıf yapılan edebî isimlerinden Oscar Wilde, eserlerinin yanı sıra dönem için fazlasıyla çalkantılı yaşantısıyla da epey konuşuldu. Reading Zindanı Baladı, eşcinselliğin yasaklandığı o yıllarda, dilden dile dolaşan bir skandal sonucu hapis cezası almış Wilde’ın kaleminden çıkar. Londra yakınlarındaki Reading Zindanı’nda zor günler geçiren şair, baladı burada tanıdığı Charles Thomas Wooldridge adında bir mahkûmun duygu durumundan etkilenerek yazar.
 
Bu son eserinde Wilde, hapis yaşantısının bunaltıcı ve ürkütücü tekdüzeliğini çarpıcı bir dürüstlükle gözler önüne serer. Paraleldeyse bir cinnet ânında eşini öldüren, Reading’de sükûnetle idam edilmeyi bekleyen Wooldridge’in hikâyesini aktarır ve şairin belki de en bilinen dizeleri bu hikâyeyle doğar…

Oysa herkes öldürür sevdiğini,
Bunu böyle bilin,
Kimi hazin bir bakışla öldürür,
Kimi latif bir sözle,
Korkaklar öperek öldürür,
Yürekliler kılıç darbeleriyle!

OSCAR WILDE, 1854’te İrlanda’nın Dublin kentinde doğdu. Edebiyatla yakından ilgili, aydın bir ailenin oğluydu. 1878’de “Ravenna” adlı uzun şiiriyle Newdigate Ödülü’nü kazandı. 1881’de yayımladığı şiirler, Dante Gabriel Rossetti ve John Keats’in etkisindeydi. 1884’te Constance Lloyd’la evlendi ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. Bu dönemde yayımladığı Mutlu Prens ve Diğer Öyküler, masal ve romantik alegori alanındaki ustalığını ortaya koyuyordu. Tek romanı Dorian Gray’in Portresi, masal ve öykü kitapları Lord Arthur Savile’in Suçu ve Nar Evi 1891’de yayımlandı. İlk başarılı oyunu Leydi Windermere’in Yelpazesi ertesi yıl, Salome ise 1893’te basıldı. Cinsel yöneliminden ötürü suçlanarak iki yıl yattığı hapishanenin insanlık dışı koşullarını işlediği Reading Zindanı Baladı 1898’de okuyucuyla buluştu. Wilde, bir kulak enfeksiyonunu takiben yakalandığı menenjit sonucu 1900 yılında Paris’te öldü.

FATİH DEMİRCİ, İngilizce ve İtalyancadan, Oscar Wilde, David Macey ve Dante Alighieri’nin eserlerini dilimize kazandırdı. 2010 yılında çevirisine başladığı Reading Zindanı Baladı‘nı 2014’te tamamladı. 19. yüzyıl İngiliz ve Fransız edebiyatlarıyla ilgileniyor. Çevirmenliğin yanında diplomasi kariyerine de devam ediyor.

edebiyathaber.net (17 Ekim 2022)

Yorum yapın