Orlando şiir dergisinin 9. sayısı yayımlandı

Eylül 15, 2022

Orlando şiir dergisinin 9. sayısı yayımlandı

Orlando şiir dergisinin “Soruşturma Özel Sayısı” imzalı Eylül 2022 sayısı yayımlandı. 

Nilgün Emre ve f. Rüzgâr tarafından aylık olarak ve tek yaprak şeklinde yayımlanan dergi, bu ay kapsamlı bir soruşturma dosyasını okurlarına sundu. “Şairin takdiri ve okurun tenkidi şiir nezdinde ne kadar gerekli ve geçerlidir?” sorusu minvalinde tertip edilen soruşturmaya 17 şair tarafından cevaplar verildi. Soruşturmadan iki örnek:

Her şairin takdiri veya her okurun tenkidi üzerinden bir genelleme yapılamaz. Şiirin, ne sıradan bir şairin takdirine ne de sıradan okurun tenkidine ihtiyacı vardır. Ancak nitelikli, donanımlı ve elbette iyi niyetli olanlarının takdiri veya tenkidinin bir değeri ve anlamı olabilir.

Hilmi Yavuz

İkisi de geçerli ve gerekli değildir. Çünkü şiir tek başına var olur ve bu varoluş hem yazandan hem de okurdan bağımsızdır. Okurundan bağımsızdır çünkü her bir şeyi okur anlayamaz; yazandan da bağımsızdır, o da tam ne yazdığına yıllar sonra karar verebilir. Dolayısıyla hem okurdan hem yazandan bağımsız olan böyle bir şey “tek ayakta” kalıyor gibidir.  

Lâle Müldür

Soruşturma Şairleri: Hilmi Yavuz, Süreyya Berfe, Lâle Müldür, Gülseli İnal, Asuman Susam, Hayriye Ünal, Tarık Günersel, Atakan Yavuz, Ece Apaydın, Kerim Atay, Nihat Özdal, Hasan Ege Karanfil, Umut Yalım, Erkut Tokman, Enis Akın, Şenol Erdoğan, Erdem Beliğ Zaman.

Soruşturmayı Hazırlayanlar: f. Rüzgâr ve Nilgün Emre

edebiyathaber.net (15 Eylül 2022)

Yorum yapın