Önemli belgesel 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde online

Ekim 24, 2020

Önemli belgesel 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde online

Handan Uslu’nun yönettiği “Hegemonya” adlı kısa belgesel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yayınlanacak. Belgesel gösteriminin ardından, film ekibinin katılacağı bir çevrimiçi sohbet gerçekleşecek.

Kadına şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org‘un hazırladığı “Hegemonya” adlı kısa belgesel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde ilk gösterimini yapacak. Çarşamba günü saat 14.15’te platformun Youtube kanalında yayına girecek olan film, hayatın farklı noktalarından 9 kadının şiddet ve mücadele deneyimlerini konu alıyor.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun hayata geçirdiği Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yayınlanacak belgeselin gösterimi ardından, film ekibinin katılacağı bir çevrimiçi sohbet gerçekleşecek. Katılımın sınırlı olacağı sohbet, saat 14.45’te zoom üzerinden çevrimiçi izlenebilecek.

Handan Uslu’nun yönettiği “Hegemonya”, toplumun ve medyanın kadına yönelik şiddete olan katkısını ve etkisini sorguluyor. Ayşe Ece Durmaz, Gül Erdoğmuş, Handan Uslu, İris Mozalar, Mahinur Aytaç, Merve Namlı, Nesibe Kırış ve Zeynep Reva’nın tanıklıklarını izleyeceğimiz belgesel, hak ve yaşam mücadelesinde kadını bekleyen hukuki ve psikolojik yolculuğun izini sürerken, kadınların iç muhasebelerinden dönüşümlerine, kurdukları duygusal ortaklıkların bu mücadelenin bir parçası olduğunu söylüyor. Filmin prodüksiyon sorumluluğunu Berk Büyükakın ve görüntü yönetmenliğini Barış Aygen üstlenirken, İlay Bal da filme şarkılarıyla katkıda bulundu. 

Uslu, filmin çıkış hikâyesini, “Türkiye’de duygusal ve ekonomik şiddetin adını çoğu zaman koyamıyoruz. Ana akım medyadan, filmlerden ya da televizyon dizilerinden bize sunulan romantizmin gerçek ve doğru olduğuna inandırılıyoruz. Böylece şiddetin okumasını yapmak da zorlaşıyor, destek imkanlarına ulaşmak da çoğu zaman mümkün olmuyor. Görünmeyen şiddeti nasıl adlandırırız, konuşuruz ve birbirimize daha kolay nasıl ulaşırız sorularından doğdu kadinhaklari.org; “Hegemonya” da bu sorulara verdiğimiz yanıtlardan biri ve video aktivizm çalışmalarımızın da başlangıcı” ifadelerini kullanarak anlattı. 

Kaynak: GazeteDuvaR (24 Kasım 2020)

Yorum yapın