OKUYAY Platformu’nun yeni projesi: Sesli Okuma Günü

Ekim 27, 2020

OKUYAY Platformu’nun yeni projesi: Sesli Okuma Günü

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek verdiği pilot projelere bir yenisi daha ekleniyor: Sesli Okuma Günü Projesi.

OKUYAY Platformu tarafından yürütülecek projede, çeşitli araştırmalarla faydaları kanıtlanmış sesli okuma eylemi desteklenerek toplumda okuma kültürünün yaygınlaştırılması adına yeni ve önemli bir adım daha atılıyor.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından kurulan OKUYAY Platformu; Sesli Okuma Günü Projesi’yle birlikte 6 pilot projenin uygulamasıyla, okuma kültürünün ülkemizde yaygınlaştırılması adına iyi örnekler oluşturmaya devam ediyor.

OKUYAY Platformu, iştiraklerinden biri olan ve Almanya’da faaliyet sürdüren Stiftung Lesen’ın (Okuma Kültürü Vakfı) desteğiyle Sesli Okuma Günü Projesi’ni gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Başlangıç toplantıları temmuz ayında gerçekleştirilenSesli Okuma Günü Projesi, Türkiye’de okuma kültürünün yaygınlaştırılması için çocuk, genç, yetişkin her yaş grubunun kolaylıkla uygulayabileceği, pek çok avantaja sahip bir yöntem sunuyor. Kasım ayı boyunca devam edecek proje etkinlikleriyle, Stiffung Lesen ile paralel bir faaliyet planı izlenecek.

SESLİ OKUMA GÜNÜ HER YIL KASIM AYINDA KUTLANACAK

Sesli Okuma Günü Projesi kapsamında kasımayı boyunca okulda, parkta, evde, iş yerinde, spor salonunda, müzede, bahçede, akla gelebilecek her yerde sesli okuma etkinlikleri yapılacak. Proje bu yıl ilk kez kutlanacak 20 Kasım Sesli Okuma Günü’nde herkesi; en sevdikleri, okumaktan keyif aldıkları, yeni aldıkları ya da henüz okumaya başladıkları bir kitabı açıp içinden bir sayfayı sesli okumaya davet ediyor. Sesli okuma etkinlikleri için kayıt olmak isteyen katılımcılar internet sitesinde yer alan kayıt formunu doldurabilirler. Kasım ayı sonunda en çok sesli okuma yapan şehirler seçilecek ve okuyan gruplar arasından yapılacak çekilişi kazananlara kitap setleri hediye edilecek. OKUYAY Platformu’nun Stiftung Lesen ile birlikte “Avrupa ve Dünya” olarak belirlediği, bu yılki Sesli Okuma Günü teması kapsamında belirlenen kitaplara, çok yakında faaliyete geçecek olan internet sitesinden ulaşılabilecek. Herkesin, etrafındaki çocuklara sesli kitap okumasını teşvik eden proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikleri OKUYAY ekibine ulaştırmak isteyenlerin, sosyal medyada #sesliokumagünü etiketini kullanması gerekiyor.

Proje Sesli Okuma Günü olarak adlandırılsa da, sesli okuma etkinlikleri yıl boyu devam edecek ve değişim, tüm katılımcılarla birlikte gözlemlenecek. Kasım ayı boyunca sesli okuma etkinlikleri düzenleyecek olan Sesli Okuma Günü Projesi’nin internet sitesinde sesli okumanın faydaları ve çeşitli sesli okuma önerileri paylaşılacak. Farklı meslek gruplarının sesli okuma deneyimleri videolar aracılığıyla takipçilere ulaştırılacak; aynı zamanda projeye destek verenlerin yaptığı sesli okuma etkinlikleri internet sitesine yüklenerek herkese ulaşması sağlanacak.

Sesli Okuma Günü Projesi’nin faaliyetleri ilerleyen günlerde OKUYAY Platformu’nun sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

SESLİ OKUMANIN FAYDALARI ÇOK ÇEŞİTLİ

Sosyoekonomik koşulları ne olursa olsun, çocuklara günde en az 15 dakika sesli kitap okunması anlamayı kolaylaştırıyor, kelime haznesini genişletiyor, empati becerisini artırıyor. Ebeveynlerin çocuklara sesli kitap okuması, ilgilerini çocuk üzerinde toplamalarını sağlayarak aile bağlarını güçlendiriyor, paylaşma ve tartışma ortamı oluşturuyor. Ebeveynlerin birebir ilgisi, çocukları kitaplarla olumlu ilişki kurmaya ve yaşamın sonraki dönemlerinde kitap okumaya teşvik ediyor. Okumayı öğrendikten sonra da çocuklara sesli kitap okumanın önemli olduğu düşünülüyor. Araştırmalar, 6 yaş ve üzeri çocuklara yüksek sesle okumaya devam etmenin okuma, dinleme becerileri ve akademik performansı geliştirdiğini gösteriyor. Aynı zamanda çocuklar okumayı bilmelerine rağmen kendilerine sesli kitap okunmasını oldukça eğlenceli buluyor.

Sesli okumanın, her yaş için kanıta dayalı faydalarından birinin de eleştirel düşünme becerilerini geliştirmesi olduğu belirtiliyor. Sesli okunduğunda metnin anlamı daha iyi kavranıyor, diğer okunan metinler ve fikirler arasında bağlantı kuruluyor, önceki okumalardan edinilen bilgiler ve akla gelen soruların cevapları bulunabiliyor, yeni sorular üretiliyor. Geçmiş okumalarla kurulan bağlantıyla, bilgiler uyarlanabilir hale geliyor; böylece alışılagelmiş ezberleme ve zihinden geri çağırma yöntemi yerini analiz edebilme becerisine bırakıyor. Dinleyicilere, okuyucunun metinde önemsediği yerleri fark etme şansı tanıyan sesli okuma sayesinde; tonlama, ifade, noktalama işaretlerine vurguyla okuma deneyimi aktif hale geliyor, dinleyici de okuyucu da metne gömülü anlamları keşfediyor. Bu süreçte aktif olan dinleyici derin öğrenme fırsatı elde ediyor, dinleme alışkanlıkları gelişiyor. Aynı zamanda farklı türleri tanıtmanın bir yolu olan sesli okuma sayesinde, ebeveynler çocuklarına ve yetişkinler birbirlerine farklı türde kitaplar ve hikâyeler okuyabiliyor. Çeşit çeşit kitap okumak, çok boyutlu öğrenmeyi destekliyor; şiir, öykü, biyografi, gibi farklı türler tanımayı sağlıyor ve böylece dinleyici hoşuna giden kitap türünü öğreniyor.

Bilgi için: okuyayplatformu.com

sesliokumagunu.com/

edebiyathaber.net (27 Ekim 2020)

Yorum yapın