Okudukça genişleyen roman | Jan Devrim

Ocak 6, 2022

Okudukça genişleyen roman | Jan Devrim

Jocelyne Saucier’in Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan romanını daha önce duymamış olmak sanıyorum benim ayıbım. Jocelyne Saucier, ülkemizde pek bilinen bir yazar değil. 1948’de Kanada’da doğmuş, Quebec’de yaşıyor ve gazeteci olarak çalışıyor.

Son romanı olan Gökten Kuş Yağdı, pek çok edebiyat ödülünde finalist olmasının yanı sıra, Prix des Cinq continets de la Francophonie ödülünü de kazanmış. Romanın, açılması zor bir kapısı var.

Başlangıçta Walden Gölü gibi bir kitabın benzerini okuduğum hissine kapıldım. Fakat sonra kitap ve karakterler yavaş yavaş gelişti ve yayılmaya başladı. Aynı şekilde kitabın dili de kolaylaştı.

Romanın başlangıcında şifreler çözülmeye başlıyor ve romanın asıl konusu ortaya çıkıyor. Roman yaşlılık ve dostluk konusundan beni yakaladı önce. Daha sonra, hayatın garip yolculukları, tesadüfler, zor kararlar ve karmaşık bir aşk girdi araya. Fakat hepsinin ötesinde yaşlılığın ya da akılsal hastalıklarının, insanın geleceğine ve yaşam şekline dair beklentileri oluşturduğunu anlatıyor bize yazar.

Roman kahramanları, hayatın oldukları noktasında geçmişin ve yaşananların etkisinde kalmadan, özgürce yaşamak ve gerekiyorsa ölmek konusunda kendi hayatlarını ele almak istiyorlar. Bütün bunların dekorunda çok güzel anlatılmış bir doğa manzarası var.

Romanın akışı oldukça ilginç. Bir anda farklı bir olayda ve zamanda buldum kendimi ve pek çok şaşırtıcı olay ile karşılaştım. Yazar, insanın kalbini zorlayacak bir sonu, huzur içinde anlatmayı başarmış. Gökten Kuş Yağdı, 136 sayfalık hacminin üstünde pek çok konuyu anlatan ve okudukça konusu genişleyen, derinleşen bir roman.

edebiyathaber.net (6 Ocak 2022)

Yorum yapın