“O Güzel Bostanımız” üzerine | Songül Bozacı

Ocak 13, 2023

“O Güzel Bostanımız” üzerine | Songül Bozacı

Yaşam, kendi içinde bir döngü ile devam ediyor. Mevsimler, yıllar hepsi yanı başımızda bizimle ve biz olmadan zamana katılıp hep devam ediyor. Bizler de bu döngünün belli bir diliminde bu topraklarda varız. Varlığımız bazen çok güzelliklere vesile olsa da bazen yok eden tarafımız dünyaya zarar vermeye devam ediyor. Bu hikâyede güzel tarafımız var. 

Hikâyenin dili, anlatımı ve yaşam döngüsü ile kurdurduğu bağ oldukça güzel. Çizimler ayrı bir büyüleyici güzellikte. Tekrar tekrar bakıp hem baharı hem kışı hissedebiliyorsunuz. Ölümün soğukluğu ile baharın canlılığı çizimlerde okuyana hemen geçebiliyor. 

Ülkemizde de birkaç güzel örneği olan mahalle bostanlarında geçiyor hikâye. Bir büyükanne ve torununun birlikte bostanda geçirdikleri zamanı, doğanın döngüsü ve ölümün gerçekliği ile sonlandırmış olmaları sonra döngünün kuşaklar arası aktarım ile nasıl da devam edeceğinin oldukça güzel yansıması bu kitap. 

Küçücük bir tohumun yarattığı sihirler, ortaya çıkan ürünlerin nasıl bir emekle, sabırla, beklemekle var olduğunun gösterilmesi. Ürünlerin dostlukların ve ilişkilerin bağlayıcılığında önemine vurgusu, paylaşmanın güzelliğine yapılan vurgular çok kıymetli. İnsanca yaşamak için tüm insanların bunun gibi süreçlere çok ihtiyacı var. Ölümün ve yaşamın yanı başımızda olduğunu her çocuğun bilmesi gerekliliğinden yola çıkarak varız ve bir noktadan sonra bedenen olamasak da öğretilerimizle, anılarımızla var olabileceğimizi her çocuğun idrak edebilmesi için böylesi güzel kaynaklar iyi bir rehber olabiliyor. 

Kuşaklar arası aktarımlarda öğrenilen, biriktirilen her bilgi hayatın normal akışı içinde anlarla paylaşılarak aktarılıyor. Umarım her çocuğun kendisinden çok şey öğreneceği her geçirdiği zamanın unutulmaz anılar olacağı bir büyüğü vardır. Birçok farklı tema başlığı ile okuyabileceğiniz bu kitap okuyan yüreklere ve gözlere çok şey aktarıyor. Keyifli okumalar olsun.. Dört bir yanınız bahar olsun…

Kaynak: Yazan: Zoe Tucker, Çizen: Julianna Swaney, Çeviri: Sumru Ağıryürüyen, Yayınevi: Meav Yayıncılık

edebiyathaber.net (13 Ocak 2023)

Yorum yapın