New York tarzı çocuk yetiştirmek mümkün mü? | Serkan Parlak

Mart 3, 2022

New York tarzı çocuk yetiştirmek mümkün mü? | Serkan Parlak

Uzman Klinik Psikolog-Psikoterapist Mine Kayraklı Parlak’ın “New York Stiliyle Çocuk Yetiştirmek, Bir Klinik Psikoloğun New York’ta Annelik Serüveni” adlı kitabı geçtiğimiz günlerde Tara Kitap etiketiyle okurla buluştu.

“Çocuk sahibi olmayı planlayan, çocuğu olan arkadaşlarımın soruları ve yorumları beni hem uzun yıllar çocuklarla çalışmış bir klinik psikolog olarak hem de yurt dışında çocuğunu büyüten bir anne olarak sahip olduğum bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya yöneltti. Aksel doğduktan çok kısa bir süre sonra New York’ta birlikte hayata karıştığımızda buradaki çocukların ne kadar sakin ve uyumlu olduklarını görünce şaşırdım. Sokakta, kütüphanede, doğum gününde ya da restoranda ağlayan, huysuzlanan çocuk yoktu. Çocuklar park, kütüphane gibi ortak oyun alanlarında oyuncaklarını birbirleriyle paylaşıyor, yetişkinler gibi sıra bekliyor, restoranlarda anne babalarıyla sakince oturuyorlardı. Zamanla fark ettim ki köpekler havlamıyor, birbirlerinin yanından uyumlu bir şekilde geçiyor, sahiplerinin sözünü dinliyordu. Ama aynı zamanda hepsi neşeli ve oyuncuydu. Çocuğum ise pusette oturmak istemiyor, gündüz uyumakta zorlanıyor, asla yerinde durmuyordu. Dolayısyla başta bir anne olarak çözüm arayışım ve beraberinde duyduğum mesleki merak beni New York’taki anne babaların çocuk yetiştirme stilini araştırmaya ve uygulamaya itti.”

Kayraklı Parlak, Bir Klinik Psikologun New York’ta Annelik Serüveni’nde öncelikle bir yazar olarak kendi yolculuğundan yola çıkıyor, kendi deneyimleri doğrultusunda çocuklarına uyguladığı yöntemleri anlatıyor. New York’a uyum ve güvenli alanın dışına çıkmaya karar verme sürecinden içtenlikle bahsediyor. Güvenli alanın dışına çıkmadan, o alanı terk etmeden, huzur ve mutluluğun hiçbir şekilde ayağımıza kadar gelmeyeceğini belirtiyor. Yazar bu durumu, “Kendinizi hiç zorlamadan, aynı düzen içinde hareket ederseniz o zaman güvende olur ancak büyüyemezsiniz,” diyerek açık yüreklilikle dile getiriyor. Yazarın İstanbul ile New York geçişindeki adaptasyon sürecini gözlemliyoruz öbür taraftan. Kendini bu dönemde hazır hisseden Kayraklı Parlak, hamile kalıyor. İşte bu süreci, hamileliğini fit bir şekilde nasıl geçirdiği deneyimini anlatarak anne adaylarına sürece dair deyim yerindeyse bir tür kılavuz kitap sunuyor. Bir annenin bebeği aracılığıyla yeniden doğduğunu ifade eden yazar hem anneliğin kutsallığı meselesine değiniyor, hem de zorluklarından bahsediyor samimiyetle. Özellikle doğum sonrası emzirme döneminde anne ile bebek arasında oluşan bağın ne kadar güçlü olduğunu belirtiyor. Bütün bunlara ek olarak sütten kesme sürecinden, anne ve bebek arasındaki bağın kopmaması için bebeğin sütten kesme olayına nasıl hazırlanılması gerektiği meselesini kendi deneyimlerinden hareketle ayrıntılı biçimde anlatıyor. Bu süreçte babanın rolüne de değinmeyi ihmal etmeyen Mine Kayraklı Parlak eşler arasındaki iletişim, sevgi ve özellikle aşkın çocuk üzerindeki etkisini vurguluyor. Sonuçta ebeveynler olarak çocuklarımızla güven, etkili iletişim ve sevgiye dayalı bağlar kurabilirsek, böylesi bir endişe çağında, ayakları üzerinde durabilen, karşılaştıkları zorluklarla baş edebilen özgür çocuklar  yetiştirebileceğimiz mesajını veriyor yazar. “New York Stiliyle Çocuk Yetiştirmek, uzun yıllar çocuk ve ergenlerle çalışan klinik psikolog Mine Kayraklı Parlak’ın New York’ta kendi doğum ve çocuk yetiştirme sürecindeki annelik yolculuğunu konu alıyor. Mine Kayraklı Parlak bu kitabı ile New York’taki çocuk yetiştirme stillerine dair gözlemlerini, uzman önerileri ile birleştirerek okurlara sadece pratik bilgiler vermekle kalmıyor, kendi kişisel gelişim sürecimizin çocuk yetiştirmedeki etkisini de evrensel bir dille ortaya koyuyor.”

Her anne baba ya da anne baba adayının başucunda muhakkak bulundurması gereken tam bir anne baba rehber kitabı var elimizde. Çok sürükleyici, adeta yazarla karşılıklı oturup sohbet ediyormuş havasında okuyabileceğiniz dili, anlatımı yalın, akıcı ve özlü bir metin. Ayrıca modern, bağımsız, saygı ve sevgi dolu, özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmek isteyen her ebeveynin gönül rahatlığıyla okuyabileceği bir kılavuz kitap “New York Stiliyle Çocuk Yetiştirmek”. 

edebiyathaber.net (3 Mart 2022)

Yorum yapın