Nesibe Çakır’dan çocuklara: “Elayussa’dan Kaçış”

Kasım 10, 2016

Nesibe Çakır’dan çocuklara: “Elayussa’dan Kaçış”

elayussadan_kacisArkeolog, yazar Nesibe Çakır’ın 9 ve üzeri yaş grubu için yazdığıElayussa’dan Kaçış”, Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Arkeolog, yazar Nesibe Çakır, Can Çocuk Yayınları’ndaki ilk kitabında okurları MÖ 1. yüzyılın sonlarında Akdeniz kıyılarına, bugün Mersin sınırları içerisinde yer alan antik kent Elaiussa Sebaste’de soluksuz bir maceraya davet ediyor! Genç okurlar bu romanla Anadolu’da tarihsel bir yolculuğa çıkarken, arkeolojinin büyülü dünyasının da kapılarını aralıyor.

Kapadokya Kralı Archelaos’un, Roma tarafından Dağlık Kilikya’nın bir bölümünü yönetmek üzere Akdeniz liman kenti Elayussa’ya atanmasından bu yana yıllar geçse de, Roma hakimiyetini reddeden bir kesimin ona karşı düşmanlığı ilk günkü canlılığını korumaktadır. Kral’ın Yeğeni Zenas ise ona başka bir konuda kızgındır: Yıllardır bakıp beslediği genç kaplan ve fil, Kral’ın emriyle İmparator Augustus’a hediye edilecektir. Bir gün, Kral ve babası bir görev için kenti terk ettiklerinde, Zenas ve en iyi arkadaşı Leia, Kral’a düzenlenecek bir komplonun duyumunu alırlar. Kaplanı ve fili götürecek gemi de Elayussa Limanı’na yanaşmıştır bile. Çocukların önünde, engellenmesi gereken iki büyük mesele vardır. Yardımın gelip gelmeyeceği ise meçhuldür…

Elayussa’dan Kaçış, sürükleyici kurgusu ve akıcı anlatımıyla, okurda Antik Roma dönemine, dönemin önemli tarihi kişiliklerine, yaşamına, geleneklerine, sosyal yapısına ve mimarisine yönelik ilgi uyandırırken, çocukların tarihsel roman okuma keyfiyle tanışmasını sağlıyor. Kitapta, 9 yaş ve üstü tüm okurların merak duygularını ve araştırma isteklerini artıracak bilgilendirici bölümler de yer alıyor. “Tarihi Not” bölümünde Antik Roma geleneklerine, “Karakterler Üzerine Not” bölümünde dönemin önemli tarihi kişiliklerine, “Kentlerin Listesi” bölümünde romanda geçen Antik kentler ve yerleşim bölgelerine, “Sözlük” bölümünde ise arkeolojik terimlere ilişkin aydınlatıcı bilgilere ulaşılabiliyor.

Nesibe Çakır Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan ilk kitabı Elayussa’dan Kaçış ile 12 Kasım Cumartesi günü, 12:00 ve 16:00 saatleri arasında, Tüyap Kongre Merkezi, 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalamak üzere okurlarıyla buluşuyor.

Nesibe Çakır 1967’de Simmern, Almanya’da doğdu. Mersin’de geçen okul yıllarından sonra, hayalini gerçekleştirdi ve İstanbul Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji okudu. Almanya’da Klasik Arkeoloji, Ön Asya Arkeolojisi ve Sanat Tarihi dallarında eğitimine devam etti. Çocukluğunda tatillerini geçirdiği kırsal ortamlar, doğaya ve hayvanlara olan ilgisini arttırdı. İlk fantastik tarihi roman kurgusunu Assos kazısında, öğrenciyken tasarladı. O hikâye hiçbir zaman kâğıda dökülmemiş olsa da, yıllar sonra başka serüvenler yazma sürecini başlattı. Müzelere, kütüphanelere ve eski haritalara ilgi duyan Nesibe Çakır, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde başladığı öğretim görevliliğine şu an Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde devam ediyor, eşi ve kızıyla birlikte Adana’da yaşıyor. Elayussa’dan Kaçış Nesibe Çakır’ın Can Çocuk Yayınları’ndaki ilk kitabı.

**

“Ağır, ahşap kapının hafif aralık kanadını kuvvetlice ittirip, serin salona girdi.

Dar kemerli pencerelerle bölünmüş kubbeden içeri, toz zerreciklerinin dans ettiği kalın ışık demetleri süzülüyordu. Sedir ağacından sütunların taşıdığı asma katların dolandığı duvarlara, niş biçiminde, dolap gibi girintiler dizilmişti. Bu bölmelerin büyük kısmı, elyazması rulolarla tıka basa doluydu. Kalan kısmındaysa mermer, fildişi heykelcikler; kilden, süslü sürahiler; Delphi kâhinlerinin armağanı pirinçten üçayaklar ve bronzdan, ilk bakışta ne olduğu anlaşılamayan mekanizmalar sıralanmıştı.

Kral Archelaos’un sefer dönüşünde getirdiği bu değerli eşyalar zamanla nadir bir koleksiyon halini almıştı. Leia’nın kendini en huzurlu hissettiği yerdi burası.

Özgürce okuyup çeviriler yaptığında, elyazmalarının kendine has mürekkepli balmumu kokusunu içine çektiğinde, her şeyi unutup rahatlıyordu.”

edebiyathaber.net (10 Kasım 2016)

Yorum yapın