“İlkbahar” ile çocuklar Çin kültürünü keşfediyor

Kasım 4, 2021

“İlkbahar” ile çocuklar Çin kültürünü keşfediyor

The Department of Publicity and Education of the Palace Museum tarafından çocuklar için hazırlanan Çin Mevsimler Serisi’nin ilk kitabı “İlkbahar”, Yujian Culture’ın resimleri ve Yağmur Şahin’in çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Napoleon iki yüzyıl önce, uyuyan dev Çin’i uyandırmayın demişti. Çin uyandı mı bilmiyoruz ama bütün dünyada her geçen sene daha yakından takip ediliyor. Çin ürünleri piyasaları donatıyor, ucuzluğu ile ilgi görüyor. Hâl böyle olunca Çin kültürü de merak uyandırıyor. 

Yeni İnsan Yayınevi olarak, Fide Serisi bünyesinde yayımladığımız Çin Mevsimler Serisi’nin ilk etabı İlkbahar ile Çin kültürünü çocukların tanımasını umut ediyoruz. 

Çin’de İlkbahar

Çin’de mevsimler kendi içinde 24 evreye ayrılır. İlkbahara Giriş, Bahar Yağmurları, Bahar Ekinoksu ve Tahıl Yağmurları gibi aşamalardan geçilir. Kış uykuya dalmaya başlar, İlkbahar ise gözlerini açarken Çin’de neler yapılır? Bu mevsimin gelişi nasıl kutlanır? Ne yenilir, ne içilir? İlkbahar’da gökyüzünde hangi Tanrı belirir? Büyükbaba Ejderha nedir, kimdir? Merak edilen tüm bu soruların cevabı, geleneksel Çin kültürünün eşsiz bilgileri, muazzam görsellerle çocuklara sunuluyor.

Çizimler alıştığımız görsellere kesinlikle benzemiyor. Geleneksel kültürünü korumayı başarmış bu kadim kültür, illüstrasyonlarında da farklı bir beğeniye sahip. Geleneksel ile modernin ustaca birleştiği, perspektif ve renklerin özgünlüğü ile kitap ezber bozuyor. 

Dikkat çeken bir başka element ise mekân yerleştirmeleri. Saray, saray bahçesi, çeşmeler, havuzlar, ilginç hayvan heykelleri, özel sütunlar, kubbeler sayfaları süslüyor. Çocukların engin hayal dünyasına, doğu masallarını taşıyor. Mekânların taşıyıcılığında, kitabımızın karakterleri, geleneksel giysileri içinde, ilkbaharın değişik evrelerini kutlayarak eğleniyorlar.  

Özenle kişiselleştirilen hikâye karakterleri, Çin kültüründen imgeler taşıyor: İyi eğitimli ve kültürlü prenses, cesur ve ağır başlı aslan, kaprisli ama eğlenmeyi bilen Rüzgâr Tanrısı, sıcakkanlı Unicorn gibi ikonik figürler, çocukların kayıtsız kalamayacağı detaylarla çizgi edilmiş resimlerde hayat buluyor.

Bir seri şeklinde tasarladığımız bu kitabı elbette Kış, Sonbahar ve Yaz takip edecek. Eğitim materyali olarak, mevcuttan sıkılmış, farklı kültürleri öğrenmeyi önemseyen öğretmen ve veliler için de kitabın faydalı bir kaynak olduğunu belirtmek gerekir. 

Yeni İnsan, merkezden sıkılan okuyucunun kütüphanesine çevre kültürlerin eserlerine taşımaya devam edecek. Bu etkileşimin, yaratıcı gücü harekete geçireceğine inanıyoruz. Kenar etkisi denen bu kavram, doğadan kökleniyor. Anadolu kadim kültürü de gücünü, her daim göçlerle güçlenerek etkileşime giren bu kenar etkisinden alıyor diye düşünüyoruz. 

Çocukların çok beğeneceğini düşündüğümüz İlkbahar kitabı, The Department of Publicity and Education of the Palace Museum tarafından yayına hazırlandı ve Yujian Culture tarafından resimlendi. Ülkemizde de ilgi göreceğini ve beğenilerek çocukların kalbinde taht kuracağını düşünüyoruz.

edebiyathaber.net (4 Kasım 2021)

Yorum yapın