Neşe Koçak’ın kaleminden disiplinlerarası öyküler: Gölgedeki Yüzler

Aralık 24, 2021

Neşe Koçak’ın kaleminden disiplinlerarası öyküler: Gölgedeki Yüzler

Neşe Koçak’ın “Gölgedeki Yüzler” adlı öykü kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazar ve seramik sanatçısı Neşe Koçak, Yeni İnsan Yayınevi’nden yayımlanan ikinci öykü kitabı Gölgedeki Yüzler’de, edebiyat ile çeşitli sanat eserlerini harmanladığı disiplinlerarası öyküler kaleme almaya devam ediyor.

Yayınlanan bir diğer öykü kitabı Uygunsuzlar ile büyük beğeni toplayan yazar, psikoloji, felsefe ve sanat gibi farklı disiplinleri harmanlayarak, karakter yaratımındaki ve öykücülüğündeki becerisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bu öykülerde, okuyucuyu şevklendiren ve bağ kurmaya iten bolca referansa yer veriliyor. Kendisi de bir sanatçı olan yazar, kayıtsız kalamadığı sanat eserlerini öyküleştirerek tasvir ediyor. Temaları ve stilleri birbirinden farklı eserler seçerek, her öyküde özgün karakterler ve mekânlar yaratmaya özen gösteriyor.

Kendi heykel serisi “Uçmak Hevesi” ile başlayan öykü dizisi, Picasso’nun Kırmızı Elbiseli Kadın’ı, Botero’nun Flamenko’su, Giacometti’nin Düşen Adam heykeli gibi büyüleyici eserlerle devam ediyor ve bizleri bu eserlerden fırlayarak hayat bulan karakterler karşılıyor kitapta.

“Edebiyatın da görsel sanatların da amacı, estetik duygulara hitap ederek yaşadığımız dünyayı güzelleştirmektir.

Edebiyat ve sanatın bu noktada kesiştiğini vurgulayan yazar, öykülerini kaleme alırken heykeltıraş kimliğinden, sanatını icra ederken öykücülüğünden beslendiğini ifade ediyor.

Yazar, coşkulu üslubuyla okuyucuyu bizatihi öykülerin içinde tutmayı başarıyor.

Modern dünyanın ve insanın sığlığından kaçarak, plastik sanatları edebiyata taşıyan yazar, öykülerinde çoğunlukla histeri, delilik, yalnızlık, geçmişe ve doğaya özlem gibi temaları işliyor.

Neşe Koçak kimdir?

Neşe Koçak, heykeltıraş, seramik sanatçısı ve yazar. Lisans eğitimini, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü (2006) ile Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümünde (2016) tamamladı. Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde yüksek lisans yaptı (2009). Yazarlığı ve heykel çalışmalarını birlikte yürüten Koçak, çok sayıda karma sergiye katıldı, on iki kişisel sergi açtı. Çeşitli edebiyat ve sanat dergilerinde öyküleri ve plastik sanatlar temalı gezi yazıları yayımlanan yazarın 2014’te Müzikli Semtler isimli biyografi kitabı yayımlandı. Heykel çalışmalarına ve plastik sanatlar eğitimi vermeye devam ediyor. Yazarın, 2019 yılında yayınevimizden çıkan diğer eseri; Uygunsuzlar, Neşe Koçak’ın kendi eserlerinden ilham alarak kaleme aldığı kısa ve modern öykülerinden oluşuyor.

edebiyathaber.net (24 Aralık 2021)

Yorum yapın