Nermin Bezmen son romanı “Havva’nın Cezası” ile pek çok yaraya dokunuyor

Ekim 30, 2018

Nermin Bezmen son romanı “Havva’nın Cezası” ile pek çok yaraya dokunuyor

Nermin Bezmen’in yeni romanı “Havva’nın Cezası” Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çocuk gelinler, babası tarafından kuma, yavuklusu eliyle sermaye diye satılan, öz babasının tecavüz ettiği, oyuncak bebeğine doyamadan bebelerini kucağına alan masum kızlar, şiddet gören, kimliği yok edilmiş kadınlar, sahte tarikat, sahte şeyhler, köylerin, köylülerin kaderini yönlendiren ağalar, nesillerdir kendilerini besleyen toprağa, ağaca ihanet edenler…

Henüz on iki yaşında Havva… Acınası kalabalıkların içindeki masumlardan sadece birisi. Kendisi gibi kötü kaderi olan bütün diğer kızları, kadınları temsil ediyor. Ama hepsinden bir farkı var. O, sadece kendisinin acılarını değil, diğerlerinin de ıstırabını hissediyor.

Özel bir gücü; kötülükleri, yaşanacakları önceden görme yetisi var Havvanın. Küçücük yaşında mahkûm edildiği hayatın bıraktığı acı zamanla bu sezilerini farklı bir boyuta taşıyor. Cehennemin yeryüzüne inip, kötülerin cezalandırılacağını görüyor kâh rüyalarında, kâh sanrılarında ve gerçekleşeceğine inanıyor.  Bu ona umut ve güç veriyor… Ve kötüler için yeryüzü cehenneminin adım adım yaklaştığını hissederek heyecanla bekliyor… Kendisi kurban edilecek olsa dahi…

Yazar Hakkında:

1954 doğumlu Nermin Bezmen, İstanbul’da Atatürk Kız Lisesi’ni takiben AFS (American Field Service) bursuyla gittiği Amerika’da, Nevada, Basic High School’dan şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Dönüşünde İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bünyesinde “Sevk ve İdare Asistanlığı” bölümünü bitirdi.

Sanayi dünyasında sevk ve idareci asistanlığının yanı sıra satınalma ve pazarlama görevlerinde bulundu. Bir taraftan da Topkapı Sarayı nakışhanesinde tezhip ve minyatür derslerine devam etti. Çocukları okula başladıktan sonra imtihanını kazanarak bu defa Devlet Güzel Sanatlar Akademisi “Kalem işi (ahşap ve sıva üzerine işleme, resim tekniği) restorasyon” bölümüne devam etti. Minyatür ustası, özgün baskı sanatçısı, restoratör ve süsleme sanatçısı yazar Nermin Bezmen, kendi atölyesinde yetişkinlere ve çocuklara 27 yıl resim dersi verdi, altı sene yoga eğitmenliği yaptı. TRT’de canlı yayın sunuculuğu, çeşitli dergilerde, Akşam ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığı, dizi röportajlar, halkla ilişkiler ve panel organizasyon yönetimi, senaryo yazarlığı ve senaryo danışmanlığı da yapan Nermin Bezmen, 1991’de şiir kitabı Uyandıran Aşk’ı çıkararak ilk kez okurla buluştu. Romancılığı 1992’de Kurt Seyt & Shura’yla başladı. Ardından Kurt Seyt & Murka, Mengene Göçmenleri üçlemesiyle bir nehir romana dönüşen kendi aile öyküsü o günden beri Türkiye’de dört nesil okurla buluşmakta.

Hikâye, şiir, deneme, biyografi, kurgu ve gerçek hayatlardan esinlendiği konuları işlediği kitapları olan Nermin Bezmen, daha çok uzun araştırmalardan sonra yazdığı tarihi romanlarıyla okurlarının yüreğine yerleşmiştir.

Roman ve öykülerindeki karakter analizleri, gerçekçi anlatımı ve devirleri, duyguları ustalıkla, nakış gibi işlediği kurgusuyla kısa sürede azımsanmayacak bir hayran kitlesi edinmiş, kitaplarının hemen tamamı en çok satanlar listesine girmiştir.

Çocukluğundan ve dedesi Kurt Seyit’in maceralarından esinlenerek yazdığı fantastik öğelerle zenginleştirdiği çocuk romanı Hayâl Takımı – Sonsuzluk Bahçesine Yolculuk, onu çocuk okurların dünyasında da en çok okunan yazarlar arasına soktu. Seri olarak yazımı devam eden bu kitap, Türkiye’de üç özel kolejin ilk ve ortaokulları için ders kitabı olarak müfredata sokulmuştur.

Aynı şekilde çeşitli lisanlara tercüme edilen Kurt Seyit üçlemesi romanları da lise ve üniversite edebiyat dersleri kapsamında okutulmakta olup, onlarca üniversite tezine konu olmuş, bunlardan Kenan Yavuz’un “Nermin Bezmen ve Eserleri Üzerine” tezi kitaplaştırılmış ve Almanca’ya çevrilmiştir. Diziye uyarlanan Kurt Seyit ve Şura, 60 ülkede reyting rekorları kırmıştır.

Her yıl imza günleri dışında ortalama yüz okul, resmi ve sivil dernek ve kuruluştan konuşma daveti alan Nermin Bezmen’in konuları insan, insan hakları, kadın, çocuk, evren, çevre, sevgi, aşk, göç, mutluluk, hüzündür. Hâsılı, varoluşumuzla ilgili her detayın incelikle, realist olduğu kadar duygusal ve masalsı anlatımını kapsar.

Sanatın çeşitli dallarına olan eğilimi, müzik, tarih, arkeoloji, mitoloji, psikoloji, sosyoloji, felsefe konularına olan tutkusu yazarın anlatımında, satırlar arasında âdeta kanaviçe gibi işlenen dokunuşlar yaratır.

İki çocuk, üç torun sahibi olan yazar, tiyatro ve sinema oyuncusu aktör Tolga Savacı’yla evlidir.

edebiyathaber.net (30 Ekim 2018)

Yorum yapın