Neil Gordan’dan yepyeni bir roman!

Mart 27, 2014

Neil Gordan’dan yepyeni bir roman!

Yanilgi kapak-10cmEverest Yayınları’ndan çıkan Yanılgı, Crying Game (Ağlatan Oyun) ve Interview with the Vampire (Vampirle Görüşme) gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yönetmeni Neil Jordan’ın son romanı. 

Vampirler, sırlar, kimliklerin bir sis perdesi arkasında gitgide belirsizleşmesi… Neil Jordan’ın filmlerinin merkezine oturttuğu bu temalar, güzelliğini gizeminden alan son romanı Yanılgı’da da yerli yerinde duruyor. Zira romanın anlatıcısı Kevin Thunder; bir gün bir otobüsün içerisinde kendisini görüyor…

1960’ların Dublin’nde, bir zamanlar bitişiğinde Drakula’nın yazarı olan Bram Stoker’ın yaşadığı bir evde büyüyen Kevin ile Palmeston Park’ın ayrıcalıklı havasını soluyan Gerald… Birbirlerinin aynısı yüzlerini kullanıp bir süre sonra farklı hayatlar yaşayabileceklerini fark eden iki çocuk… Ve onların hikâyesini merkeze alarak gotik unsurlarla dolu, rüya gibi bir atmosfer kuran Neil Jordan.

Yanılgı, bir gerilim filmi kadar sürükleyici, İrlanda edebiyatının klasikleri kadar şiirsel bir roman. Son sayfasına kadar zevkle okunan bir yaratıcılık gösterisi.

Kitaptan:

“Yukarıda, bana tanıdık gelen bir karaltı gördüm; oturuş şeklinde, paltosunun kalkık yakasının, ensesindeki saçları bir kirpi gibi diken diken edişinde tanıdık bir şey vardı. Durdum, otobüsün geçmesini bekledim, sonra gözümü ısıran şeyin anlaşılmaz, müphem bir biçimde ben, kendim, Kevin olduğunu anladım; hani bir tek, karşılıklı konmuş aynalarda yakalayabildiğiniz görüntüler gibi, sırtınızı sizden başka herkesin gördüğü açıdan nihayet görebilmeniz gibi.”

Neil Jordan

İrlandalı yazar, senarist ve yönetmen. 1950’de Sligo’da doğdu. İrlanda Tarihi ve İngiliz Edebiyatı eğitimi aldı. John Boorman’in Excalibur filminde senaryo asistanlığı yaptı. İlk yönetmenlik denemesi Angel’dir (1982). Ağlatan Oyun’la (1992) En iyi senaryo Oscar’ını aldı. Türkçe’de daha önce sadece Gölge (Shade, 2005) adlı romanı yayımlanan Jordan, edebiyat dünyasına kısa hikâyelerden oluşan Night in Tunisia (1976) adlı kitabıyla adım attı. Diğer eserleri: The Past (1980), The Dream of a Beast (1983), Sunrise with Sea Monster (1994) ve Yanılgı (2011).

edebiyathaber.net (27 Mart 2014)

Yorum yapın