“Naftalin Bozulmuşsa”: Müjdat Gezen’in müdanasız ve zarif dili var bu kitapta

Haziran 20, 2017

“Naftalin Bozulmuşsa”: Müjdat Gezen’in müdanasız ve zarif dili var bu kitapta

Müjdat Gezen’in “Naftalin Bozulmuşsa” adlı kitabı Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Ulan ben ne yapıyorum ki hiçbir iktidara yaranamıyorum?  Ne yaptığımı söyleyeyim:  Muhalefet yapıyorum…”

Bir yakada BEN diğer yakada KENDİM, ne azgın ne durgun, belki biraz keyfi, belki biraz inadına, kesintisiz akan bir “dere” yatağında, mırıl mırıl mırıldanıyor Müjdat Gezen. Daldan dala konarak, kâh güncelin efkârı, kâh geçmişin acı tatlı hatırasıyla, aklına ve “ağzına” geleni, sakınmadan, bükmeden ama beşer olduğunu da unutmadan, müdanasız olduğu kadar zarif de bir dille kâğıda döküyor.

Bu kitap aynı zamanda o malum “APTAL” davasına ilişkin tutanaklarıyla tarihe düşülmüş bir kayıt niteliği taşıyor.

“‘Kabahat bende’ güzel bir kurtuluş yoludur. Ama bu defa bunu demeyeceğim. Belki kabahatin çoğu bende ama hırsızın da ne denli kabahatli olduğunu göstereceğim sizlere. Hem de belgeleriyle…”

Tüm külliyatıyla artık Kırmızı Kedi’de olan Müjdat Gezen’in geçen Mart ayında yayımladığımız Güle Güle Dünya Ben Burda Kalıyorum adlı anı kitabı da ikinci baskı yaptı…

Müjdat Gezen

29 Ekim 1943 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. Sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu’nda oynadığı piyeste çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü’nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda profesyonel oldu. Aynı yıl Vefa Lisesi’ni bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümü’ne girdi. 1962 yılında ilk filmini çevirdi. Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları’nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu’nda çalıştı. 1970 yılında sahne, film ve TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl kızı Elif dünyaya geldi.  1975 yılında ilk kitabı yayımlandı. 1982 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarı’nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, Kandemir Konduk ile birlikte Güldürü Üretim Merkezi’ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti. 1991 yılında MSM’yi kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları’nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997’de Babam adlı oyunu ödül aldı. 1998 yılında, adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV skecinde rol aldı; bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti. 

edebiyathaber.net (20 Haziran 2017)

Yorum yapın