Mozart’tan küçük bir gece müziği | Uğur Ersöz

Aralık 12, 2013

Mozart’tan küçük bir gece müziği | Uğur Ersöz

mozartMozart, eserin bulunduğu sayfanın başına düştüğü “Eine kleine nachtmusik” ismiyle bilinir daha çok. Türkçe’ye de “küçük bir gece müziği” olarak çevrilebilir. Ama eserin yazıldığı dönem olan 18. Yüzyılda gece müziği serenad anlamında da kullanıldığından “Küçük bir serenad” olarak da yorumlanabilir.

Bir çok bestesini para karşılığı yazdığı bilinen Mozart’ın klasik müziğin en çok bilinen parçalarından biri olan bu besteyi neden yazdığı maalesef tam olarak bilinmemektedir. Mozart genç yaşında öldükten sonra eserin notaları dul eşi Constanze Mozart tarafından bir çok diğer bestesiyle birlikte 1799 yılında yayıncı Johann Anton Andre’ye satılmıştır. Bu parçanın yayınlanması ise Mozart öldükten 36 yıl sonra seslendirilebilmiştir.

Gelmiş geçmiş en önemli klasik müzik bestecilerinden olan Mozart’ın yaşadığı 35 yıllık kısacık ömründe az sayıdaki mutlu günlerinde yazdığı bilinen bu parça büyük bir olgunluğu, ustalığı ve unutulmaz bestecinin dehasını toplamda 15 dakika süren bu parçada fazlasıyla görebilmekteyiz aslında. Ritim, biçim ve anlatım açıklığı yanında eşsiz melodi zenginliği, klasik formda romantik küçük bir senfoniyi andıran serenadın anlaşılmasını ve sevilmesini kolaylaştırmıştır. Hiçbir zaman iki menuetsiz ( 3 zamanlı eski Fransız saray dansı) bir serenad yazmayan Mozart’ın kendi notalarına göre birinci bölümden sonra eserin bir ikinci menueti daha vardı ancak bu bölüm kayıptır ve maalesef bulunamamıştır. Bu kayıp bölümü eserden kimin ve hangi nedenle çıkarttığı, eserin neden yazıldığı gibi bilinmemektedir.

Her dinlenildiğinde mutlaka tanınan ama isminin az bilindiği bu parça en çok sevilen ve çalınan 1.bölümüyle “Allegro” yani çabuk ve neşeli tonuyla insanı o kadar heyecanlandırır ve hareketlendirir ki, dışarıdaki hava ne kadar kötü olursa olsun, bahar havasının verdiği enerjiyle doldurur. Günümüz popüler müziğinin çoğunlukla pek yüzüne bile bakmadığı ama köklerini borçlu olduğu klasik müziğin bilinen insanı rahatlatma huzur verme özelliğinin 5 dakikalık en harika örneklerinden biridir aslında. Bir çok klasik müzik parçasında olduğu gibi bu harika eseri yine 7. sanat sinema ve beyaz camda bir çok dizi ve reklamda özellikle de son zamanlarda yayınlanan “Mad Men” dizisinde de kullanılmıştır.

35 yıllık ömründe 5 yaşında dehasıyla beste yapmaya başlayan Mozart, kısacık yaşamında bile insanlık tarihine bu kadar nadide eserler verebilmişken acaba ortalama 70-75 yıl yaşayabilseydi daha neler dinleyebilirdik diye düşünmüyor değil insan. Bu kısacık ömür aslında çoğunlukla mutsuz anlarla geçmiş ve acılar içinde ölmüşken O’nun çok nadir olan mutlu zamanlarında bestelediği Küçük Bir Gece Müziği parçasını 1808’de kurulan dünyanın en eski quarteti olan Gewandhaus Quartet’ten dinleyelim.

 Uğur Ersöz – edebiyathaber.net (12 Aralık 2013)

Yorum yapın