SALT’tan yeni bir e-yayın

Aralık 12, 2013

SALT’tan yeni bir e-yayın

saltSALT, 1976-1980 yıllarında Türkiye’deki kültür üretimi ve politikalarını inceleyen “Duvar resminden korkuyorlar” projesi kapsamında, dönemin önemli yazılarından derlenmiş bir e-yayın hazırladı.

SALT Beyoğlu’nda 2013 yılının başında gerçekleştirilen “Duvar resminden korkuyorlar” sergisi, Görsel Sanatçılar Derneği’nin (GSD) faaliyet gösterdiği yıllarda ortaya koyduğu sanatsal etkinleri kronolojik bir yerleştirmeyle sundu. Projenin araştırma alanını genişletmeyi amaçlayan SALT, sergi kapsamında o dönemin tanıklarıyla yapılan söyleşiler, tasniflenen kişisel arşivler ve dijital ortama aktarılan basılı yayınları bir dizi e-yayın olarak yeniden değerlendiriyor.

Dizinin ilk e-yayını Ocak 1976-Eylül 1980: Kültür-Sanat Sayfalarında Gündem, GSD’nin 1976’daki kuruluşundan 1980 askerî darbesinin ardından kapatılmasına dek geçen dönemde sanat çevrelerince takip edilen kültür-sanat sayfalarında yer almış önemli tartışma ve eleştirilerin bir seçkisinden oluşuyor. Sergideki kültür-sanat tartışmaları bu yayında daha geniş bir araştırmanın parçası olarak Devlet Resim ve Heykel Sergisi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, sanat piyasası, ilerici sanat, öz-biçim ve ulusal/evrensel tartışmalarını da kapsıyor. Seçki, sanatçı hakları, demokratik örgütler, sanat eğitimi, devlet ve özel kuruluşların sanata ve sanatçıya desteği ile baskı ve sansür konularına değinerek günümüzdeki sorunların paralelliğine dikkati çekiyor.

Başlıca Milliyet Sanat, Politika ve Sanat Emeği arşivlerinden yararlanılarak hazırlanan yayın, ayrıca Birikim, Cumhuriyet ve Sanat Çevresi arşivleriyle desteklenmiştir.

E-kitaba erişim için tıklayınız.

Yorum yapın