Modern çocuk klasiklerinden “Çaya Gelen Kaplan” ilk kez Türkçede

Eylül 15, 2017

Modern çocuk klasiklerinden “Çaya Gelen Kaplan” ilk kez Türkçede

Judith Kerr’in yazıp resimlediği çocuk kitabı Çaya Gelen Kaplan, Gönül Çapan çevirisiyle hep kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

hep kitap’ın okurlarla buluşturduğu 100. kitabı, modern çocuk klasiklerinden biri olan Çaya Gelen Kaplan, ilk kez Türkçe yayımlanarak çocukların konuğu oluyor.

“Bir zamanlar Sophie adında küçük bir kız varmış. Annesiyle mutfakta çay içiyormuş. Birden kapının zili çalmış.”

Çaya Gelen Kaplan, kendini çaya davet ettiren ve evdeki her şeyi yiyip içtikten sonra çıkıp giden, bir daha da dönmeyen bir kaplanın hikâyesini anlatıyor. Kapağında iyi huylu, sakin bir kaplan ile halinden memnun bir kız çocuğunun yer aldığı kitap, canlı renkleri ve yuvarlak hatlı resimleriyle ilgi uyandırıyor. Judith Kerr’in yazıp resimlediği modern klasik, okul öncesi dönemdeki çocuklara hitap ediyor.

1923’te Berlin’de doğan Judith Kerr, Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan bir ailenin çocuğu. Çaya Gelen Kaplan’da kendi hayatıyla ortak noktalar bulmaya çalışıp kitabın Nazilerin işgalci politikalarına dair bir alt metni olduğunu söyleyenler olsa da yazar, kitabı yazarken böyle bir gönderme yapmaya niyetinin olmadığını her fırsatta yineliyor. Kerr, kızı ile hayvanat bahçesine gitmeyi ve özellikle muhteşem kaplanları seyretmeyi çok sevdiklerini, 3 yaşına girecek kızı için anlattığı uykudan önce hikâyesini tek bir kelimesini bile değiştirmeden kitaplaştırdığını söylüyor. İlk baskısı 1968 yılında yapılan ve ilk kez Türkçeye çevrilen çocuk klasiği Çaya Gelen Kaplan, neredeyse 50 yıldır aralıksız yayımlanmaya devam ediyor.

JUDITH KERR HAKKINDA

Judith Kerr, 1923 yılında Berlin’de doğdu. Ailesi Nazi döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kaldı. Önce İsviçre’ye, oradan Fransa’ya göç eden aile daha sonra İngiltere’ye yerleşti. Çocuk kitaplarıyla tanınan Kerr, yazarlık, çocuk kitaplarına illüstratörlük ve BBC’de senaristlik yaptı. Birleşik Krallık vatandaşı olan Kerr, yaşamını halen İngiltere’de sürdürüyor.

edebiyathaber.net (15 Eylül 2017)

Yorum yapın