“Hitler Oyuncağımı Çaldı” yeniden raflarda

Eylül 27, 2013

“Hitler Oyuncağımı Çaldı” yeniden raflarda

Judith Kerr’in ünlü yapıtı “Hitler Oyuncağımı Çaldı”, Berfu Durukan’ın çevirisiyle 12 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları’nca yayımlandı.

Doğduğunuz, büyüdüğünüz, anavatanınız olarak gördüğünüz topraklardan apar topar uzaklaşmak zorunda kalsanız neler hissederdiniz? Hele bir de bu zorunlu göç, yaklaşmakta olan bir dünya savaşının ve bunu takiben yaşanacak acımasız bir soykırımın arifesinde olursa…

Almanya doğumlu İngiliz yazar ve çizer Judith Kerr’in ilk basımı 1971 yılında yapılan, Alman Gençlik Edebiyatı Ödüllü otobiyografik başyapıtı Hitler Oyuncağımı Çaldı’yı, yeniden okurlarla buluşuyor.

Başta Almanya ve İngiltere olmak üzere, Avrupa’nın pek çok ülkesinde çocukların mutlaka okuması gereken kitaplar listesinde yer alan Hitler Oyuncağımı Çaldı ile Judith Kerr, duygu sömürüsünden uzak, gerçeklerle örülü, umut dolu, naif bir savaş öncesi tablosu resmediyor okurlarının belleğinde.

Nazi propagandasının artması ve Hitler’in iktidara yaklaşması sebebiyle kaotik bir dönemece giren Almanya’da, Anna’nın gazeteci, yazar babası için tek kurtuluş yolu Almanya’yı terk etmektir. Hayatta kalabilmek için sahip oldukları her şeyi bir çırpıda geride bırakmak zorunda kalan Anna ve ailesi için mücadele zamanıdır. 30’lu yılların Avrupa’sına ve sivrilmekte olan Hitler Almanyası’na, Anna adındaki 9 yaşında Yahudi bir kız çocuğunun gözlerinden bakan roman, mülteci olarak yaşamanın kâh hüzünlü kâh gülümseten yanlarına vurgu yaparken, savaşın ve mülteciliğin korkunç yüzüne değil, Anna’nın çocuk ruhuyla çevresinde gelişen olaylara ve kendi hislerine odaklanıyor.

Judith Kerr’in gerçek yaşamöyküsüne dayanan bu romanı okurken, oradan oraya savrulan hayatların ve ne pahasına olursa olsun ayakta kalmaya çalışan umut dolu ürkek insanların verdiği yaşam mücadelesi dünyaya bakış açınızı değiştirecek.

edebiyathaber.net (27 Eylül 2013)

Yorum yapın