Mo Yan Türkiye’ye yazar olarak mı yoksa turist olarak mı geliyor?

Şubat 17, 2014

Mo Yan Türkiye’ye yazar olarak mı yoksa turist olarak mı geliyor?

Çizer: Alp İz

2012 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mo Yan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013’te başlattığı “100 Çinli Entelektüel” projesi kapsamında bugün Türkiye’ye geliyor.

Hazırlanan program kapsamında İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezecek, Bakan Çelik ile de bir araya gelecek Yan’ın okurlarla buluşmaması dikkat çekici.

Gerçek adı Guan Moye olan Mo Yan, eserlerinde Çince “Konuşma!” manasına gelen Mo Yan mahlasını kullanıyor. Batı dünyasında Kızıl Darı Tarlaları filmine konu olan aynı adlı iki romanıyla bilinen yazar, sınıf mücadelesini anlatan yapıtı ile Asya Erkek Edebiyat Ödülü’nü, Çin’deki “tek çocuk” politikasını konu edinen son romanı ile de Çin’in en önemli edebiyat ödüllerinden olan Mao Dun Edebiyat Ödülü’nü aldı. Yan, Çin’de doğan ve Çin’de yaşamayı sürdüren ilk Çinli Nobel ödüllü yazar özelliğini de taşıyor.

Çin’de bir milyonun üzerinde aylık satış ortalamasıyla birinci sırada bulunan “Çin Coğrafyası” dergisinin baş editörü Shan Zhiqiang, Çin edebiyat dünyasının tanınan isimlerinden Chen Huizhong ve farklı alanlarda kitapları bulunan pek çok yazar da Türkiye’ye gelecek.

17 Şubat 2014

Yorum yapın