Melek Kaya Turgay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 21, 2021

Melek Kaya Turgay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çünkü çocukların dünyasında olmayı seviyorum. Onlarla birlikte çocuk Melek ile yolculuk yapmak, bu halimle çocuk olmak, zamane çocukları ile bir şeyler paylaşabilmek beni heyecanlandırıyor. Ayrıca yazmak benim her zaman hayatımın büyük bir parçası olmuştur. Özellikle ortaokul yıllarımda günlük yazarak başlayan yolculuğum, sayısını bilmediğim günlüklerimin olmasıyla beni yazmaya daha çok yönlendirdi. Okul gazetesinde, edebiyat sitelerinde, dergilerde yazdım ve bloğumda da yazmaya devam ediyorum ama anladım ki çocuklar için hikâyeler yazmak benim en mutlu hissettiğim yazma alanı oldu. Yazdıklarımı okuyan çocuklarla karşı karşıya gelip onların o çokbilmiş, akıllıca sorularına yanıt vermek inanılmaz bir his. İşte bu duyguyu tekrar tekrar yaşamak için bile yazmaya devam edeceğim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlkokul zamanlarımda Ayşegül serisini çok sevmiş ve hemen hemen hepsini okumuştum. Benim çocukluğumda hangi yayınevinden çıkıyordu hatırlamıyorum ama şimdi YKY tarafından basılıyor ve çizimlerini incelerken beni küçüklüğüme götürüyor. Ama sanırım 6. Sınıfta okuduğum Frances Hodgson Burnett’in eseri olan Sara’nın Öyküsü beni çok etkilemişti. Sara ile arkadaş olduğumu hatta kimi zaman ona yardım etmek istediğimi hatırlıyorum. Ve Peter Pan’ı kütüphaneden alıp okuduktan sonra farklı bir hikâye türü ile karşılaştığımı, çok şaşırdığımı ama aynı zamanda da bu fantastik kurguyu çok sevdiğimi unutmam mümkün değil. Peter Pan gibi ben de büyümeyi reddediyorum.😊 Bunlar tabii ilk aklıma gelenler. O günlerden bu günlere bana yoldaşlık eden bir sürü hikâye ve masal kahramanı var ve hepsi benim arkadaşım.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Ben hiç “Bu kitabı keşke ben yazsaydım” demedim ama çok çok beğendiğim hikâye kitapları var. Anlatımı, duygusu, resim-metin ilişkisi kuvvetli kitapları okuduğumda yazarın bakış açısına imrendiğim oluyor. Kendi kendime, “Ne güzel bir konuya değinmiş hem de bu denli sade, anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde.” Gibi yorumlar yapıyorum. İyi kitaplarla buluşunca mutlu oluyorum ve instagram hesabımdan da vakit buldukça bunları paylaşıyorum. Paylaşıyorum ki o güzel eser daha çok çocuğa ulaşabilsin.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Açıkçası elimde hep bir çocuk kitabı oluyor. O yüzden bu soru karşısında en son hangisini okudum diye düşünmekten kendimi alamadım. Resimli, küçük yaş gruplarına hitap eden kitapları çok seviyorum. En son Desen Yayınları’nın bize kazandırdığı Shaun Tan’ın yazdığı Ağustosböceği kitabını okudum ve gerek çarpıcı çizimlerden gerekse ele alınan konudan çok etkilendim. Bunun dışında yakın zamanda daha büyük çocuklar ve hatta büyükler için Beyaz Balina Yayınları’ndan çıkan Sadako’yu ağlaya ağlaya okudum. Eleanor Coerr’in kaleminden çıkan Sadako’nun gerçek yaşam öyküsü beni derinden etkiledi. Bir de son günlerde okuyup bitirdiğim ve çok sevdiğim Filozof Meşe kitabından bahsetmek isterim size. Anooshirvan Miandji’nin kaleminden çıkan ve Bilgi Yayınevi etiketiyle basılan bu kitap büyük küçük herkesi bazı sorular karşısında düşünmeye sevk ediyor. Okurken Filozof Meşe’nin annesine, bitirdiğimde ise annesi ile beraber Filozof Meşe’ye hayran olmuştum.

edebiyathaber.net (21 Nisan 2021)

Yorum yapın