Altyazı’nın 194. sayısı çıktı

Mart 4, 2020

Altyazı’nın 194. sayısı çıktı

Altyazı Sinema Dergisi 194. sayısında kapağına, Federico Fellini’nin Mart ayında yeniden gösterime girecek büyük klasiği “Tatlı Hayat”tan bir kareyi taşıyor.

100. doğum yılı kutlanmakta olan İtalyan ustanın sinemasına ilişkin bir dosya hazırlayan derginin bu sayısında, son dönemin kayda değer filmlerinin yanı sıra pek çok klasik film ve sinemasal yaklaşım, günümüzle bağlantısı üzerinden inceleniyor.

Derginin ücretsiz eki “Altyazı Fasikül: Özgür Sinema” ise, sanatsal ifade özgürlüğünün sıcak gündemini takip etmeyi sürdürüyor.

KAPAK KONUSU: FEDERICO FELLINI

2020 boyunca dünyanın pek çok yerinde devam edecek “Fellini 100 Yaşında” etkinliklerinin bir parçası olarak, “düşlerin terzisi” olarak anılan yönetmenin Tatlı Hayat (La Dolce Vita, 1960) ve Sekiz Buçuk (8 ½, 1963) filmleri Türkiye’de de yeniden vizyona giriyor. Altyazı Sinema Dergisi, bu iki başyapıtı da dahil olmak üzere yönetmenin sinemasını tanımlayan on klasik film üzerinden, Fellini’nin dünyasını tüm takıntıları, hayalleri ve gerçekleriyle mercek altına alıyor.

ALFRED HITCHCOCK’UN RENKLİ KÂBUSLARI

Modern gerilim sinemasının ‘mucit’lerinden Alfred Hitchcock’un tüm renkli filmleri, 39. İstanbul Film Festivali kapsamında Nisan ayında seyirciyle buluşacak.

SİNEMADA BAKIŞ

Son dönemin en çok konuşulan filmlerinden ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’ (Portrait de la Jeune Fille en Feu, 2019), sinemada “erkek bakışı” ve “kadın bakışı” kavramlarını da yeniden gündeme getirdi. Altyazı Sinema Dergisi, ‘Sinemada Bakış’ın farklı türlerinin estetik ve etik boyutlarını üç makaleyle inceliyor. Ali Deniz Şensöz sinemanın özündeki röntgenciliği ve “bakmanın hazzı”nı ele alırken, Canan Balan “erkek” ve “kadın” bakışı kavramlarının ne anlama geldiği ve geçerliliği üzerine düşünüyor; Nagehan Uskan ise “sömürgeci bakış”ın ötekileştiren doğasını gözler önüne seriyor.

Fatma Cihan Akkartal, Hitchcock sinemasına farklı bir açıdan bakma fırsatı sunan bu on beş filmlik özel gösterim programı üzerinden, ustanın filmlerindeki renk kodlarını deşifre ediyor.

İKLİM KRİZİ BELGESELLERİ

Gündelik yaşamda giderek kendini daha çok hissettiren İklim Krizi, sinemaya bugüne dek nasıl yansıdı ve filmlerden bu konuda neler öğrenebiliriz? Bugüne dek çekilen belgeseller, farklı yaklaşımlar sergilenmesi adına bir bilinç oluşturulmasına katkıda bulunabildi mi?

Necati Sönmez, İklim Krizi’yle ilgili son dönemde yapılmış önemli belgeseller üzerinden bu sorulara cevap arıyor.

Dergide başka konular da ele alınıyor.

Temmuz 2019’dan bu yana sinemada ifade özgürlüğü alanını genişletmeye katkı sağlama amacıyla yayınını sürdüren
Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın beşincisi, Altyazı Sinema Dergisi’nin Mart-Nisan sayısı ile birlikte bayilerde.

Fasikül’de bu ay
Forum: Kurgucular Buluşuyor
Seyir: Yıldız Teknik Üniversitesi Sinema Kulübü
Ses: Kazım Kızıl
Dünya: Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali
Serbest Kürsü: Sibel Tekin

Fasikül’ün web sitesinden, basılı yayının içeriğinin yanı sıra birçok başka haber, yazı, söyleşi ve videoya da erişilebiliyor: fasikul.altyazi.net

edebiyathaber.net (4 Mart 2020)

Yorum yapın