Mehmet Yaşın’dan farklı, çoğul, şahsi dizeler | Burak Soyer

Aralık 9, 2023

Mehmet Yaşın’dan farklı, çoğul, şahsi dizeler | Burak Soyer

Türkçe şiirin en özgün isimlerinden Mehmet Yaşın’ın son kitabı “Eeen Güzel Şey” raflardaki yerini aldı. 40 yıldır kalemini kendi belirlediği rotada tutarak, buradan ayrı ayrı yönler belirleyen Yaşın’ın şiirleri, şairin farklı seslere ve şahsi meselelere olan duyarlılığından da izler taşıyor.

Mehmet Yaşın 1958 yılında, Lefkoşa’nın Yenişehir mahallesinde Kıbrıslı Türk bir ailenin çocuğu olarak doğmuş. Tanınmış şair ve yazarlardan Özker Yaşın’ın oğlu olan Mehmet Yaşın’ın babası, şiiri atadan miras almıştır. Ayrıca kardeşi de şair Neşe Yaşın’dır. Üniversite eğitimi için 17 yaşındayken Kıbrıs’tan ayrılan Mehmet Yaşın, Türkiye’ye gitmiş ve burada Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde lisans eğitimi almış. Birmingham Üniversitesi ve Middlesex Üniversitesi’nde ise lisansüstü eğitimini tamamlamış. Ayrıca Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim görmüş.

İlk şiiri 1979 yılında Sanat Emeği dergisinde yayımlanmış ve ardından gelenler de 80’lerde yıllarda Yazko Edebiyat, Adam Sanat ve Defter dergilerinde yer alarak ilgiyle karşılanmış. 1984 yılında yayımlanan ilk şiir kitabı “Sevgilim Ölü Asker”, edebiyat çevrelerinde büyük ilgi toplamış. Akademi Şiir Ödülü ve A. Kadir Ödülü’ne layık görülen kitap, “tehlikeli içeriği” sebebiyle yasaklanmış. İlk romanı “Akrabanız Balık” 1994’te okurlarla buluşan Mehmet Yaşın’ın kitapları 11 ülkede yayımlanıp 24 dile çevrilmiş. Şarkılara konu olmuş. Yaşın’ın son şiir kitabı “Eeen Güzel Şey” de kısa süre önce İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Dizeler üstüne ilk eğildiği günden bu yana Türkçe şiirde farklı bir ses olarak duyuldu Yaşın’ın şiirleri. Bunda kuşkusuz doğup çocukluğunu geçirdiği yer olan Lefkoşa’daki Yenşehir’in, tüm coğrafyaya yayılan çeşitliliği ve 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nın etkisi olduğu için kayıplar, özlemler, şahsi tanıklıklar öne çıkıyor. Ayrıca Akdeniz’in, Türk ve Yunan halklarının sıcakkanlılığını ve duygusallığını şiirlerine yansıtan Yaşın, son kitabı “Eeen Güzel Şey”de de bunun varlığını sonuna kadar hissettiriyor. Birkaç farklı dilde kaleme aldığı şiirleriyle çoğunluğa sahip bir dil yakalayan ve bu yakaladığı dili kattığı beşeri unsurları ustaca harmanlayan Yaşın, yıllardır elinden bırakmadığı özgünlüğünü bu kitapta da korumayı başarıyor. Yakın zamanda çıkaracağı romanının da müjdecisi olan “Eeen Güzel Şey”, Mehmet Yaşın’ın geleneğini bozmadığı kitaplarından birisi olarak şairin tüm yazınsal özelliklerini barındıran şiirleriyle, tüm özgünlüğünü ve farklılığını ilk günkü gibi koruyan eserlerinden biri olarak öne çıkıyor.

edebiyathaber.net (9 Aralık 2023)

Yorum yapın