Lütfi Özgünaydın’ın Eğin Üçlemesi’nin son kitabı “Sevda” okurlarla buluştu

Mayıs 21, 2025

Lütfi Özgünaydın’ın Eğin Üçlemesi’nin son kitabı “Sevda” okurlarla buluştu

Lütfi Özgünaydın’ın Sevda adlı romanı A.Barış Kitapevi tarafından yayımlandı. Fotoğrafçı yazar Lütfi Özgünaydın son romanını Edebiyat Haber’e anlattı.

Sevda nasıl oluştu ?

Çukurova Yaşar Kemal Projesini yaptım. Sergilerden sonra dostluğumuz sürdü. Sıkça ziyaretine gittim. Ben sordum o anlattı. Benim öykülerimi okudu bir gün bana “ Roman yaz oğlum” dedi. İnce Memed’i okuyunca ona hayran olmuş yazmaya başlamıştım.  Kader bir gün köyü çocuğu Lütfi Özgünaydın’la Yaşar kemal buluşturdu. Onun önerisi ile ilk romanımı yazmaya başladım. Bizim oraları Eğini, gurbetçiliği yazdım. Romanın adı, “ Dönüş Zamanı oldu. Kitap basıldı ona götürüp veremedim vefat etti. Ben de değerli eşi Ayşe Semiha Baban’a götürdüm.

Romanın üçleme olmasını Feridun Andaç önerdi.

Çok sevdiğim, inandığım, öykülerime ilk yazıları yazan Feridun Andaç’la hep konuşurum. Çok yakın bulurum kendisini. Onun çok özel Erzurum kitabının fotoğraflarının büyük bölümünü çektim Görüşlerine çok önem verdiğim değerli bir dost. Üçlemenin ikinci kitabını yazdım adını da o koydu; “Sevda Zamanı” sonra kent ayağını yazdım. Üçünçü kitap da, ”Gurbet Zamını” adını aldı. Üçüncü kitabımın editörlüğünü Sadık Aslankara yaptı. İnandığım değerli bir edebiyat insanı. Cumhuriyet kitap ekinde ve Varlık dergisinde kitap hakkında yazdı. Üçleme ilgi çekti okundu ve bitti. Yeniden tek tek yayımlanamazdı. Genellikle kitaplarımın baskısını yapıp dağıtımını satışını yaptım. Çünkü Kemaliyeli ve genel okurlarım oldu. Bu kitabın geleceğe kalması gerekirdi. Çünkü Kemaliye – Eğin’in, yaşam biçimi gelenekleri kentlere çıkışı; yollar. Yaşananlar kalmalıydı. Onun için üçünü birden tek kitap olarak “Sevda” adıyla yayımladım.

Yazma Sevdam/Sevda kitabı

Yıllar önce Kemaliye ile ilgili yazılanları araştırmıştım. Bir mahkeme zabit katibi,” Eğin Dedikleri “ diye bir anlatı kitabı yapmış başka yok. Öğretmen olunca Erzincan Tercan ilçesi Beşkaya köyüne atandım. Fakirlikle geçen yılların ardından ilk kez maaş aldım. Beş tane gıcır gıcır elli lira. 1963 yılı. Erzurum’a gittim. O zaman Erzurum’da çok büyük üç tane kitapçı vardı. “ İnce Memed“ romanını aldım. Köy de okuyunca hayallere daldım ben de böyle kitap yazabilir miydim. Sürekli okudum önce yoğun biçimde şiir yazdım. Sonra küçük hikayeler. Bir gün hayal ettiğim insanla buluştum. Onu Türkiye de ve dünyada anlattım. Dost olduk hep sordum o anlattı. Çok şey öğrendim ondan. ”Yolumu çizdi “ diyebilirim. “Sevda böyle oluştu. Üç romanı birleştirdim yayımladım. Çünkü Kemaliye nin her şeyi kitapta. İstedim ki bu kitap geleceğe kalsın insanlar alsınlar evlerinde saklasınlar. Şimdi, 28. Kitabımı yazıyorum. Artık bir “ Eğin edebiyatı” var. 2-3 genç arkamdan geliyor. Çok mutluyum.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2025)

Yorum yapın