Lota ve arkadaşları deniz yaşamına dikkat çekiyor | Hande Avtan

Ekim 21, 2020

Lota ve arkadaşları deniz yaşamına dikkat çekiyor | Hande Avtan

Lota güzel sularda huzur dolu bir hayat süren küçük bir balina. Fakat çok önemli bir sorunu var. Yaşam alanı olan denizler gün geçtikçe kirlenmekte. Bu sorunla nasıl baş edebilir? Bu macera dolu yolculuğunda ona eşlik etmek ister misiniz?

Küçük çocuklara çevre bilinci aşılamayı hedefleyen Lota Küçük Balina, Doğan Egmont aracılığıyla okurlarıyla buluştu. Bu tatlı mı tatlı hikayenin yazarı Roser Rimbau. Kitabın sayfalarını süsleyen birbirinden güzel illüstrasyonlar kolektif bir çalışmanın ürünü. On iki kadın tarafından yer yer elle boyanan illüstrasyonların güzelliği kitabın okuma zevkini katbekat arttırıyor. Kitabı Türkçe’ye Cansu Akkoyun çevirmiş.

Lota denizin serin sularında keyifli bir hayat sürmekte. Fakat yaşam alanı günden güne plastik atıklar, poşetler, camlar, pet şişelerle kirletiliyor. Lota’nın en yakın arkadaşı yengeç Kara da bu dertten muzdarip. Yaşam alanlarının kısıtlanması, maruz kaldıkları çevre kirliliği hayatlarını tehdit etmekte. İki kafadar bu derde bir çare bulma arayışına giriyorlar. Bu da onları bizim de eşlik edeceğimiz bir maceraya çıkmaya yönlendiriyor. Bakalım bu macerada başarıya ulaşabilecek miyiz?

Dostluk temalı bir serüven

Dostluk kitabın en önemli temalarından. Dostlukları sayesinde zorlukların üstesinden gelen bu ikilinin birbiriyle ilişkisi küçük okurlara ilham verecek cinsten. Diğer önemli tema da çevre duyarlılığı. Çevre sorunlarının dünyamızı ilgilendiren en büyük tehditlerden olduğu günümüzde bu temada yazılmış bir eser elbette çok önemli. Hele de bu eser yaşça küçük okuyucuyu hedefliyorsa. Çünkü çevresel bilinci yüksek bir çocuk ileride bu konuda çalışmalar yapabilecek demektir. Küçük balina Lota’nın hikayesi de bu anlamda genç beyinlerde bir farkındalık yaratıyor.

Lota’nın evindeki çöplerden kurtulma macerasında ona eşlik etmek 6-8 yaş arasındaki okuyucu kitlesinin çok hoşuna gidecek. Her sayfası başka bir maceraya açılan bu 36 sayfalık yolculukta illüstrasyonlara da değinmeden geçmeyelim.  Kimi zaman elle boyanan, kesilip birleştirilen bu emek dolu illüstrasyonlar Rosa Sardina Kolektifin imzasını taşıyor. Okuyucununun dikkatini çekip odağını yükselteceğine emin olduğum bu birbirinden güzel çizimler kitabın güçlü anlatımına oldukça başarılı biçimde eşlik ediyor.

Evleri kirletilen canlıların dünyasına yolculuk

Yengeç, balina, yunus, mürekkep balığı, köpek balığı hepsinin ortak amacı yaşam alanları olan okyanustaki çöplerden kurtulmak. Bu görevde onlara bir insan da eşlik ediyor. Farklı türdeki canlıların ortak amaç etrafında birlik olup çabaladığı bu maceranın siz okuyucular da birer kahramanı olacaksınız.

Yukarıda bahsi geçen canlılar ve daha nicelerinin evleri biz insanlar tarafından kirletiliyor. Bu konuda hepimizin alabileceği önlemler mevcut. Küçük Balina Lota’nın hikayesi size elinizi taşın altına koyma konusunda da ilham olacak.

Her bir canlıdan farklı bir yüzünü öğrendiğimiz çevresel kirlilikle ilgili kitap boyu kazandığımız farkındalık kitabın değerini daha da arttırıyor. Peki dünyamız nasıl kirlendi? Şehirler bu konuda ne kadar etkiili? Çevremizle ilgili alabileceğimiz önlemler neler? Her şey için çok mu geç? Dostluk ne gibi zorlukların üstesinden gelebilir? Bu sorular ve daha nicelerinin cevapları Lota Küçük Balina kitabında.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (21 Ekim 2020)

Yorum yapın