Lili Sohn’un çizgi romanı ile annelik içgüdüsüne tarihsel, eleştirel ve eğlenceli bir bakış

Haziran 20, 2023

Lili Sohn’un çizgi romanı ile annelik içgüdüsüne tarihsel, eleştirel ve eğlenceli bir bakış

Lili Sohn’un yazıp çizdiği “Annelik”, Ayşenur Müslümanoğlu çevirisiyle Düşbaz Kitaplar tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazar Lili Sohn, Düşbaz Kitaplar’dan çıkan Annelik adını verdiği çizgi romanında annelik içgüdüsüne tarihsel ve eleştirel bir bakış sunarken feminist bir duruş sergiliyor. Geçirdiği meme kanserinin ardından kaleme aldığı kitabında Sohn, feminizme ihanet edip etmediğini sorgularken özüne dönüşünü, kadın biyolojisini, toplum baskısını, anneliğin inşa sürecini ve elbette ki babalık meselesini masaya yatırıyor. Anneliğin ve kadın haklarının tarihsel bir izleğini okurlarla buluşturan Annelik’te Lili Sohn, eğlenceli diliyle hem öğretiyor hem de neşeli bir okuma deneyimi vadediyor.

Lili Sohn’un Annelik: Annelik İçgüdüsüne Tarihsel ve Eleştirel Bir Bakış adlı çizgi romanı, Ayrıntı Yayınları’nın edebiyatta yeni yollar keşfetme heyecanı ve arzusuyla yola çıkan markası Düşbaz Kitaplar’ın ilk yayımlarından biri olarak Eylül 2021’den bu yana okurlarla buluşuyor. 

Gücünü gerçekliğinden alan, toplumsal eleştiri yaparken aynı zamanda okuruna da ayna tutan Annelik, kadınlara dayatılan “annelik”in aslında kadının tercihi olması gerektiğini ve hem hamileliğin hem de anneliğin pek dile getirilmeyen, zorlu yanlarını esprili ve eğlenceli çizimler eşliğinde anlatıyor. Babanın rolünü ve erkeğin “yokluğunu” da ele alan; kadınların içine düştüğü telaşları, ebeveynliğin aslında hiç de gösterildiği kadar kolay olmadığını içtenlikle anlatan kitap, hamilelik sürecindeki ya da anne olmuş tüm kadınlara olduğu kadar, çocuk sahibi olmayı isteyen ya da istemeyen tüm kadın ve erkeklere hitap ediyor. Annelik, bu hayat kararının tamamen kendi bedenleriyle ilgili bir karar olduğunu anlamaları açısından genç kızlar için de önemli bir kitap. 

Lili Sohn sözlerine, küçük yaştayken anne olması gerektiğine ikna olduğunu anlatarak başlıyor ve devam ediyor: “15’imdeyken ‘20 yaşımda anne olurum’ dedim, 20 yaşıma bastığımda 25’ime kadar vaktimin olduğunu düşündüm. Sonra aksini düşünen ve annelik mecburiyetinin toplumsal yükünü sorgulayan insanlarla karşılaştım. Bunu gerçekten isteyip istemediğimi merak etmeye başladım. Bu ne anlama geliyordu ve bunu neden yapıyorduk? Bu mesele benim kafamı karıştırdı. Derken, 29’umda kansere yakalandım. Hastalık haberiyle birlikte tedavilerin beni kısırlaştırabileceğini öğrendim. Adeta biri elimden oyuncağımı almış gibiydi ve ben o oyuncaktan başkasını istemiyordum. Dört yılın sonunda hamile kaldım. Anneliğim süresince şu meşhur annelik içgüdüsünü felsefi, kültürel, tarihsel açıdan sorgulamak istedim. Tabii başka tanıklıklar aracılığıyla farklı ebeveynlikleri de araştırdım. Kısacası şunu merak ettim: Nedir bu annelik içgüdüsü? En önemlisi, cidden var mı böyle bir şey?”

Fransızcadan dilimize Ayşenur Müslümanoğlu tarafından çevrilen Annelik: Annelik İçgüdüsüne Tarihsel ve Eleştirel Bir Bakış, raflarda ve internet satış sitelerinde!

LILI SOHN HAKKINDA

Lili Sohn 1984’te Strazburg’ta doğdu. Görsel ve uygulamalı sanatlar eğitiminin ardından Montreal’e yerleşip burada bir süre bilgisayar oyunu alanında grafik tasarımcı olarak çalıştı. 2014 yılında kendisine meme kanseri teşhisi konmasıyla birlikte hastalığının seyrini renkli ve mizah dolu bir üslupla anlattığı “Tchao Günther” adındaki blog sayfasını açtı. Buradaki paylaşımlarını derlediği ilk kitabı La Guerre des tétons [Memelerin Savaşı] üç cilt halinde Fransa’da ve Quebec’te yayımlandı. 2015 yılında tedavi süreci sona eren yazar, Fransa’ya geri döndü ve tam zamanlı olarak çizime ve çizgi romana yöneldi. 2016 yılında, kadın anatomisine giriş niteliğinde rehber olan “Vagin-tonic” [Vajina-tonik] adında yeni bir blog açtı ve buradaki paylaşımları 2018 yılında aynı adla kitap olarak yayımlandı. Bugünlerde Marsilya’da yaşayan ve yeni projesi üzerine çalışan yazar Lili Sohn’un son kitabı Annelik: Annelik İçgüdüsüne Tarihsel ve Eleştirel Bir Bakış 2019’da yayımlandı.

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dusbaz

instagram.com/dusbazkitap

twitter.com/dusbazkitaplar

facebook.com/dusbazkitaplar

edebiyathaber.net (20 Haziran 2023)

Yorum yapın