“Elim Kalem de Tutar Kadeh de” podcast serisi, Sezen Ünlüönen ve Sinem Sal’ın konuk olduğu iki yeni bölümle devam ediyor

Haziran 20, 2023

“Elim Kalem de Tutar Kadeh de” podcast serisi, Sezen Ünlüönen ve Sinem Sal’ın konuk olduğu iki yeni bölümle devam ediyor

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın, neşenin isyanla, hüznün kahkahayla iç içe geçtiği şıkır şıkır sohbetleri içeren podcast serisi “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”, yayına giren iki yeni bölümüyle devam ediyor. 

Edebiyatımızın genç kadın yazarlarını ağırlayan serinin altıncı bölümüne konuk olan Kıymetli Şeylerin Tanzimi ve İmtiyaz, ya da Cici Kızlara Bir Roman’ın yazarı Sezen Ünlüönen “Artık 21. yüzyılda yaşayan bir insan ne kadar ciddiyetli bir okur olursa olsun, okuduğu metinlere karşı geliştirebildiği ya da ayırabildiği dikkatin belirli bir sınırı var. 19. yüzyıl romanından alıştığımız uzun uzun tasvirlere artık pek sabrımız da yok, onların çok fazla işlevi de yok,” diye anlatıyor. Yedinci bölüm konuğu, şiir, öykü ve roman yazarı Sinem Sal ise gerçek ilham noktasının sinema ve müzik olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Tükettiklerim doğal olarak ürettiklerimi de etkiliyor.” Mey|Diageo’nun destekleriyle hazırlanan “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin bölümleri başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallarda!

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, yeni podcast serisi Elim Kalem de Tutar Kadeh deile 21. yüzyılın sesini sayfalarına taşıyan üretken ve önemli yazarlarımızı daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Başarır’ın, “80 kuşağı” kadın yazarlarımızı tatlı bir edebiyat muhabbeti için masasında ağırladığı seriyi dinlerken Türkiye’deki kadınların kalemlerinin sesi kadar, kahkaha, topuk ve kadeh sesleri de duyuluyor.

“Sosyal medyada oluşan dil önümüzü kesiyor”

Deniz Yüce Başarır, “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin altıncı bölümünde, ilk romanı Kıymetli Şeylerin Tanzimi ile edebiyat dünyasına hızlı bir giriş yapan, ikinci romanı İmtiyaz, ya da Cici Kızlara Bir Roman ile yerini sağlamlaştıran Sezen Ünlüönen ile geçmişten bugüne bir edebiyat yolculuğuna çıkıyor. İngiliz edebiyatı doktorasını Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Ünlüönen’in eserlerinde olduğu gibi konuşma sırasında da sık sık ilham aldığı yazarları anmasıyla derinleşen sohbet, günümüz edebiyatındaki yeni arayışlara da uğruyor. Başarır, yazarın ilk romanından bir bölümü de seslendirerek, yazarın eserleriyle henüz tanışmamış olan dinleyenleri onunla tanışmaya davet ediyor. 

“Sosyal medyada oluşan dil -bunu sosyal medyanın hayatımıza kattığı olumsuz şeylerden biri olarak görüyorum-, durumlara yeni bir bakış ya da yeni bir sözle yaklaşmamızın biraz önünü kesiyor,” yorumunu yapan Sezen Ünlüönen “Kitaplarımda, dili romanlardan, şiirlerden, başka bir yerlerden devşirip getirmek yönünde bir kaygım ve arzum var,” diye devam ediyor. Jane Austen’in, hem eserlerinde kurduğu dünyayla hem de çok ciddi toplumsal ve entelektüel meselelere kafa yoran bir yazar olmasıyla çok sevdiği ve saygı duyduğu bir isim olduğunu söyleyen Ünlüönen “Benim için gerçekten bir ışık feneri ve yol gösterici,” diye ekliyor. 

“Bütün mücadelem kendimle”

“Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin yedinci bölüm konuğu ise, edebiyat yolculuğuna şiirle başlayan, ardından Dank adlı öykü kitabı ve Bizim Zamanımız adlı romanıyla devam eden Sinem Sal oluyor. Özellikle Bizim Zamanımız’da yarattığı neşeli kadın karakterleriyle dikkat çeken Sal’ın kendiyle ilgili içten açıklamaları sohbete damgasını vururken, kadın dayanışmasının önemi de sık sık vurgulanıyor. “Yazmasaydım, hayatla daha mesafeli olurdum,” diyen Sinem Sal’ın romanından bir bölüm de, yine Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor. 

“Benim bütün mücadelem kendimle. Hep kendimi eleştirerek ilerliyor. Özgüveni desteklemek bir yana, yok olması için elinden geleni yapan bir toplumun içinde büyüyoruz. Benim de orayla ilgili mücadelem hâlâ sürüyor. Hep bir eğitim gerektiriyor, her gün bir dikkat gerektiriyor,” diyen Sal “Kadın yazarlar, çizerler, arkadaşlar, dostlar benim hayatımda artmaya başladıkça hakikaten edebiyatta gitmek istediğim yere doğru ilerlemeye başladım. Bu vesileyle başka şeyler okumaya başladım,” diye anlatıyor. 

Deniz Yüce Başarır’ın, kültür-sanatın büyük destekçisi Mey|Diageo’nun katkılarıyla hazırladığı “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin kapak görseli ödüllü illüstratör Huban Korman’ın imzasını taşıyor. Serinin tüm bölümlerine başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallardan ulaşılabilir.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2016 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

edebiyathaber.net (20 Haziran 2023)

Yorum yapın