Leylek kitap da getirir! | Ayşe Yazar

Mart 18, 2021

Leylek kitap da getirir! | Ayşe Yazar

Ahmet Hamdi Tanpınar Sahnenin Dışındakiler’de “Bereket versin sokak vardı. Çocuğun tek yardımcısı sokaktır. Her yerde ve her nesil için çocuğu hayata sokak ayarlar. Büyükler orada evden, mektepten çok başka türlü ve daha tabiî görünürler. Sokakta herkes kendisidir.” diyor. Evlerimizden çıkamadığımız şu günlerde çocukların dünyasını genişletip ruhlarını ferahlatan bir şey varsa o da resimli kitaplardır.

Ayrıksı Kitap markası olarak 2020 eylülünde nitelikli çocuk kitapları yayımlamak üzere yola çıkan Leylek Çocuk Kitapları çocuk ve kitap etkileşimin en doğru biçimde gerçekleşmesi için çalışmalar yapmayı hedefleyen bir yayınevi olarak edebiyat dünyasında yerini aldı. Çocuk dünyasında çok sevilen leyleklerden mülhem ismiyle ilgi çeken yayınevinin yayımladığı üç resimli kitap okurunu bekliyor.

EDİ UÇABİLECEK Mİ?

Adı soru cümlelerinden oluşan kitapların daha çok ilgi çektiği ve daha çok okunduğu kanısındayım. Soruyu kitabın sorduğunu ve benim de bu soruya cevap aramam gerektiğini düşünürüm elimde olmadan. Sorunun peşine düşer, kendimi satırların arasında bulmaca arayan bir gizem avcısına dönüştürürüm.

Hezarfenden Vecihi Hürkuş’a, Leonardo  da Vinci’nin tasarımlarından Stephen King’in Kuşlar’ına uçmak ve gökyüzü, tarih boyunca insanlığın zihnini ve mesaisini meşgul etmiştir. Kitabımızın iki sevimli karakteri Sinbi ve Edi de uçmaya meraklı iki arkadaş.

Edi bir kuş ama hiç uçmuyor. Simbi Edi’ye uçmayı öğretmeye başlıyor.

“Fakat Edi için uçmanın temel kavramları çok sıkıcı.” Küçük yaş grubuna hitap eden kitaplara sorgulayıcı ve eleştirel bir tutumu anlatmak çok zordur. Böylesi bir yalınlıkla bunun başarılmış olması kitabı güçlü kılan yönlerden.

Korkularımızla yüzleşebilmek,çözüm üretebilmek,kendini keşfetmek… Büyümek isteyen ve bunun için sabırsızlık gösteren çocukların kendini bulacağı ve bu tür denemeler yapmaları için onları cesaretlendiren bir metin. Küçük okurların, ansiklopedik bilgileri, dağarcıklarına sıkılmadan ekleyebilecekleri detaylar, metinde  olay örgüsü içinde verilmiş. Bu yönüyle çocuk edebiyatı yazarları ve ebeveynler için oldukça yol gösterici diyebiliriz.

HANGİSİ DOĞRU TOP?

Anne ve babalara çocuğunuzun ağlama nedenleri nelerdir desem ilgiyle dinleyebileceğimiz pek çok eğlenceli neden sayabilirler.

Kitap, çocukların dünyasındaki benzer bir gerçekliği temel alarak başlamış hikayeye.Yetişkinlerin şikayet ettikleri ve edecekleri bir durumun çocukların merakına, araştırmacı ruhuna hizmet edebileceğini göstermesi  aşısından okul öncesi okumalarının vazgeçilmez kitapları arasına girebilecek bir kitap. Ortak özellikler aracılığıyla doğa                                                                                                                                                                                            olaylarından gezegenlere, meyvelerden hayvanlara keyifli bir yolculuğun kapıları açılıyor. Edi’nin arayışı yine onun şahsında özgün bir seçenekle  taçlandırılıyor.

Her iki kitap da okuyanın mahareti ölçüsünde lezzetlenecek nitelikte. Katarína Macurová kitabın hem yazarı çizimleri hem çizeri.  Bu şeklide ortaya çıkan metinlerde çizimler, kitabın  eğlenceli havasına katkıda bulunuyor.

ANNA SANAT MÜZESİNDE 

Hazel Hutchins ve Gail Herbert’in  birlikte yazdığı ve 2019 yılında Kanada Çocuk Kitapları Merkezi tarafından en iyi çocuk kitabı olarak gösterilen ve yine aynı yıl INDIES Ödülü’nü alan kitabı Lil Crump resimlemiş.

Annesiyle müzeye giden Anna o yaşlardaki pek çok çocuk gibi sıkılıp mutsuz oluyor çünkü Anna, müzede yapmak istediklerini yapamıyor. Müzedeki tablolara dokununca, müzeyi gezen anne ile bebeğine cee yapınca, müzede piknik yapmaya kalkışınca hep uyarılıyor.

Aralanmış bir kapıyı  fark etmesi ve müze görevlisinin küçük bir dokunuşuyla peri tozu saçılmıyor belki ama  keşifler dünyasının anahtarını cebine koyuyor Anna.

Duvardaki sanat eserleri ile  ziyaretçiler esprili çizimlerle hoş bir kompozisyon oluşturmuş. Kitabın sonunda Anna’nın ziyaret ettiği sanat müzesinde sergilenen eserlerin eklendiği kısım, çocuklarda  müzeler ve sanat eserleri ile ilgili merak duygusunu  harekete geçirecektir.

Ayşe Yazar – edebiyathaber.net (18 Mart 2021)

Yorum yapın