Leonardo Padura bu kez Kübalı şair José María Heredia’nın hayatına ışık tutuyor

Eylül 26, 2022

Leonardo Padura bu kez Kübalı şair José María Heredia’nın hayatına ışık tutuyor

Leonardo Padura’nın “Hayatımın Romanı” adlı kitabı, Volkan Ersoy çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Köpekleri Seven Adam’ın yazarı Leonardo Padura‘dan

Fernando Terry, on sekiz yıl sürgünde yaşadıktan sonra, bir zamanlar üzerine doktora tezi yazdığı şair José María Heredia’nın kayıp otobiyografisinin bulunma olasılığı doğduğunda bir aylığına Havana’ya dönmeye karar verir. Bu yolculukta, içindeki hıncı körükleyen kuşkularla bir kez daha yüzleşecektir. Ülkesine dönüşünün ve peşine düştüğü, Hayatımın Romanı adını taşıyan el yazmasını arayışının hikâyesi, yer yer geçmişteki iki farklı zamansal düzleme yapılan geri dönüşlerle bölünür: Heredia’nın 19. yüzyılın başındaki hayatı ve bir mason olan oğlu José de Jesús de Heredia’nın 20. yüzyılın başındaki son günleri. Karayiplerin romantizm dönemini son derece renkli bir şekilde aktaran Hayatımın Romanı, Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayat öyküsü aracılığıyla okurları ülkenin ulusal bilincinin başlangıcına doğru sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor.

“Kaderin ona oynadığı oyunların bu kadar orantısız bir biçimde üzerine gelmesinden umutsuzluğa kapılan Heredia, nihayet romanlara ait, kurgusal bir karaktere dönüştüğünü anlamış ve etrafını kuşatan, bir türlü kaçamadığı bu romanın içinde daha ne kadar yaşayacağını sormuştu – ama kime?”

Yazar hakkında

Leonardo Padura Fuentes, 1955 yılında Havana’da doğmuştur. Havana Üniversitesi Latin Amerika Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan yazar, 1980 yılında araştırmacı gazetecilik yaparak öne çıkmaya başlamış, sonraki on yıl boyunca gazeteci olarak çeşitli kültürel ve tarihsel konular hakkında makaleler yazmıştır. 1988’de baş kahramanın polis detektifi Mario Conde olduğu polisiyeler yazmaya başlayan Padura, çeşitli dillere çevrilen bu seriyle uluslararası ün kazanmıştır. Polisiye dışında aidiyet ve sürgünlük konularını tarihsel olaylarla birleştirdiği, farklı zamanlara ait paralel hikâyeler anlattığı romanlarla ününü pekiştiren yazar, kendi ülkesi Küba’nın yanı sıra Latin Amerika’da ve Avrupa’da yirmiyi aşkın edebiyat ödülüne ve Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Nişanı’na layık görülmüştür. On dokuz dile çevrilen Köpekleri Seven Adam, yazarın bugüne kadarki en önemli eseri olarak bilinmektedir. Padura, İspanyol vatandaşlığına da sahip olmakla birlikte Küba’da yaşamayı tercih etmektedir.

Web sitesi: http://leonardopadura.com/

edebiyathaber.net (26 Eylül 2022)

Yorum yapın