Troçki’nin hayatını hiç böyle okumadınız

Ekim 1, 2021

Troçki’nin hayatını hiç böyle okumadınız

Leonardo Padura’nın “Köpekleri Seven Adam” adlı romanı, Volkan Ersoy çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yakında yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Leon Troçki’nin sürgün yıllarını İstanbul günlerinden Meksika’ya sürükleyici bir polisiye roman kurgusuyla ortaya koyan bu eseri Volkan Ersoy’un İspanyolca orijinalinden çevirisiyle sunuyoruz.

Küba edebiyatının yaşayan en önemli yazarı sayılan Leonardo Padura, bu romanın örgüsünü devrimci lider ve komünist kuramcı Leon Troçki’nin 1940 yazında, Meksiko kentinde NKVD ajanı Ramón Mercader tarafından öldürülmesi etrafında kurarken, 20. yüzyılın en büyük tarihsel dramlarından birine ve insanlığın en uzun süren ütopyasının ikilemlerine ışık tutuyor.
 
Eleştirmenler tarafından yazarın en önemli eseri kabul edilen Köpekleri Seven AdamTroçki’nin Büyükada, Paris ve Meksika’daki sürgün yılları hakkında az bilinen gerçekleri ortaya koymasıyla, tartışmalı konulara girme cesaretiyle ve sürükleyici bir polisiye roman tarzındaki  kurgusuyla her tür okurun ilgisini çekebilecek bir okuma deneyimi sunuyor.
 
2015 yılında Asturias Prensesi Edebiyat Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülen Leonardo Padura’nın Köpekleri Seven Adam romanı sürgündeki bir devrimcinin çalkantılı yaşamı ve peşindeki NKVD ajanının suikast planları ile ilerleyen muhteşem bir siyasi gerilim.
 
Övgüler:
 
“Kitabın Rus romanlarını andırması yalnızca uzunluğundan ya da Moskova bağlantısından değil, aynı zamanda tarihi bilgilere Tolstoyvari bir tutkuyla yaklaşmasından ve karakterlerinin manevi dünyasını incelerken sergilediği Dostoyevskivari zevkten kaynaklanıyor.” The New York Times
 
“Yüksek tempolu, felsefi, muhteşem bir düşünsel macera.” Kirkus Review

www.bilgiyayinevi.com.tr/

Yazar Hakkında:

Leonardo Padura Fuentes, 1955 yılında Havana’da doğmuştur. Havana Üniversitesi Latin Amerika Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan yazar, 1980 yılında araştırmacı gazetecilik yaparak öne çıkmaya başlamış, sonraki on yıl boyunca gazeteci olarak çeşitli kültürel ve tarihsel konular hakkında makaleler yazmıştır. 1988’de baş kahramanın polis detektifi Mario Conde olduğu polisiyeler yazmaya başlayan Padura, çeşitli dillere çevrilen bu seriyle uluslararası ün kazanmıştır. Polisiye dışında aidiyet ve sürgünlük konularını tarihsel olaylarla birleştirdiği, farklı zamanlara ait paralel hikâyeler anlattığı romanlarla ününü pekiştiren yazar, kendi ülkesi Küba’nın yanı sıra Latin Amerika’da ve Avrupa’da yirmiyi aşkın edebiyat ödülüne ve Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Nişanı’na layık görülmüştür. On dokuz dile çevrilen Köpekleri Seven Adam, yazarın bugüne kadarki en önemli eseri olarak bilinmektedir. Padura, İspanyol vatandaşlığına da sahip olmakla birlikte Küba’da yaşamayı tercih etmektedir.

Web sitesi: http://leonardopadura.com/

edebiyathaber.net (1 Ekim 2021)

Yorum yapın