Editörün önerisi: “Yeni Nesil Kooperatifler: Topluluk, Aidiyet ve Yer-Temellilik”

Eylül 26, 2022

Editörün önerisi: “Yeni Nesil Kooperatifler: Topluluk, Aidiyet ve Yer-Temellilik”

Derya Nizam’ın Yeni Nesil Kooperatifler: Topluluk, Aidiyet ve Yer-Temellilik adlı kitabı geçtiğimiz yıl Oğlak Yayınları tarafından geçen yıl yayımlandı. Derya Nizam’ın titizlikle ele aldığı akademik çalışmasını okuyucularımıza öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden:

Türkiye’de kooperatifler üzerine çalışma yürüten antropologlar dışında sanki herkes için kooperatifler konuşulmuş, tartışılmış araştırılmış ve keşfedilmiş bir konu olarak toplumun bilgi dağarcığında ve arşivlerde yerini almıştır. Kooperatifleşme başı sonu herkes tarafından tahmin edilen çok bilindik bir hikâyedir âdeta. Bugün ise tam tersine kooperatifleri “bilindik” değil, “bilinmedik” kılan bir bakış açısına daha çok ihtiyacımız var.

Globalizmin tüm dünyayı şiddetle kuşattığı, ulus devletlerin uluslararası sermayenin güdümüne gitgide daha fazla girdiği çağımızda her türlü sivil örgütlenme geleceğin kurtarılması için büyük bir önem taşıyor. Çağın gerekleriyle doğrudan yüz yüze bakan bu örgütlenme modelleri de doğal olarak geçmişteki örneklerine benzemiyor, farklılaşıyor ve çeşitleniyorlar. Bir sivil örgütlenme olan kooperatifler de, karşılaştıkları sorunlar da değişiyor elbette.

Derya Nizam akademik alanda az çalışılan bu önemli konu üzerine dünyadan örnekler vererek bizi kooperatifler üzerine yürüyen tartışmaların tam ortasına çekiyor. Akademik bir çalışma olduğu kadar her sivil vatandaşın da mutlaka okuması gereken Yeni Nesil Kooperatifler: Topluluk, Aidiyet ve Yer-Temellilik adlı kitabıyla Derya Nizam Oğlak Yayınları’nda.

edebiyathaber.net (26 Eylül 2022)

Yorum yapın