“Lav Denizindeki Ada” yeniden

Mart 4, 2021

“Lav Denizindeki Ada” yeniden

Muhammet Erdevir’in “Lav Denizindeki Ada” adlı öykü kitabının 2. baskısı Mavi Gök Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Öykücü ve sanat-edebiyat sitesi edebiyatdaima.com’un genel yayın yönetmeni Muhammet Erdevir’in ilk öykü kitabı Lav Denizindeki Ada, dört yıl aradan sonra yeniden yayımlandı. İkinci baskısı Mavi Gök Yayınları’nca yapılan kitap, yazarın 2010-2015 arası yazdığı ve tamamı Hece Öykü, Ay Vakti, Semaver Öykü gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmış öykülerinden oluşmakta. Öykülerde ağırlıklı olarak gözlemci bir dikkatin etkisi hissedilmekte. Yazarın yolculuk, insanın varlığını anlamlandırmak için atıldığı maceralar, iç çatışmaların sembolik dışavurumu gibi konular etrafında dolaşmayı sevdiği görülmekte.

Kitabın kapak tasarımında ise Japon klasik resminin en önemli örneklerinden biri olan “Kanagawa’nın Büyük Dalgaları” kullanıldı. Hokusai’nin 1831 yılında yayımlanan “Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası” adlı ahşap baskı serisinin bir parçası olan resim; Muhammet Erdevir’in öykülerdeki mistik arayış, yalnızlık ve kayboluş, kendini bulma yolunda sevdiklerinden uzaklaşma gibi temalarla uyumlu bir tasarım içinde sunulmuş. Yazarın ikinci öykü kitabı Son Gül İçin Prelüt ise 2019’da yayımlanmıştı.

İçimde yanardağlar ruhumu cehenneme çevirirken dışımda hep ezik, kolu kanadı kırık, kimsesiz, çaresiz; ölmüş annem kadar soğumuş, katılaşmış tüm varlığım. Buzlar erir mi, Safinur geri döner mi, içimdeki kavga diner mi? Ben o lav denizinden bir çıkış yolu bulabilir miyim? Kalbimde temiz suların birikebileceği bir çanak var mı, sığınılacak bir kaya gölgesi? Eski ben olmak istemiyorum, yeni ‘ben’le ilgili bilgim yok, idrakimin ufku sınırlı. Dünyaya buzlu bir camın ardından bakıyorum geleceğim söz konusu olunca.” (Lav Denizindeki Ada öyküsünden alınmıştır.)

Muhammet Erdevir Kimdir?

Osmaniye-Kadirli’de dünyaya gelen Muhammet Erdevir, 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Muş, Şanlıurfa, Gaziantep’te çeşitli liselerde öğretmenlik yaptı. İlk öyküsü “Gülmek İçin” 2010’da Ay Vakti dergisinde yayımlandı. Yazar, bu tarihten sonra öykülerini Hece Öykü, Semaver Öykü, Edebice gibi basılı dergilerin yanı sıra Edebiyat Daima ve Kadran gibi dijital yayınlarda da yayımladı. Erdevir ayrıca Barbar, Papirüs, Edebiyat Nöbeti gibi dergilerde ise şiirlerini yayımlamaktadır. Halen sanat-edebiyat sitesi edebiyatdaima.com ’un genel yayın yönetmenliğini yapan Muhammet Erdevir’in yayımlanmış iki öykü kitabı bulunmaktadır: Lav Denizindeki Ada (2016), Son Gül İçin Prelüt (2019).

edebiyathaber.net (4 Mart 2021)

Yorum yapın