Kuzey’in parlak yazarından yalanlara dair bir roman

Kasım 12, 2020

Kuzey’in parlak yazarından yalanlara dair bir roman

Tove Jansson’un Dürüst Yalancı adlı romanı, Yonca Mete Soy çevirisiyle Siren Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kuzey’in en parlak yıldızı Tove Jansson’dan kendimize ve diğerlerine söylediğimiz yalanlara dair bir roman: Dürüst Yalancı. Milyonlarca okura ulaşan çocuk kitaplarıyla tüm dünyada tanınan Jansson, yetişkinler için yazdığı bu romanda iki kadının kurduğu çıkar ilişkisini ele alıyor. Kuzey’de bir sahil köyünde tarifsiz bir ayaz kol gezerken Katri Kling adlı bir kadın, feraha çıkma umuduyla bir plan yapıyor ve ormanın gerisinde bir başına oturan çocuk kitabı yazarı Anna Aemelin’in yaşamına buzda yürürcesine adım atıyor. İki kişilik bir oyun bu ve kar hiç durmadan yağarken avla avcı, kurtla tavşan birbirine karışıyor.

Jansson, doğaya ve havaya neredeyse roman kahramanları kadar etkin bir rol biçiyor ve fırtınalarla dolu insan ruhunu olduğu gibi, belirsizlikleri ve tutarsızlıklarıyla resmediyor. Ağırlığı bir türlü silinmeyen geçmişin, ilişkilerin ezici doğasının ve sanatın sunduğu tesellinin hikâyesi burada anlatılan ve içinde bir yerlerde vahşi bir hayvan, belki bir kurt geziyor.

Dürüst Yalancı dünya çocuk edebiyatında kendine has bir yer edinmiş Tove Jansson’un dehasını yansıtan,minimalizmin ihtişamıyla duru, naif ve sarsıcı bir roman. 

“Tove Jansson’un en iyi romanlarından biri… Sürükleyici, özgün, tuhaf.” —Sheila Heti, The New Yorker

“Bu yıl (2010) okuduğum en güzel ve en doyurucu roman.” —Ursula K. Le Guin, The Guardian  

Yazar Hakkında: TOVE JANSSON

1914 yılında Helsinki’de dünyaya geldi. Anadili İsveççe olan bir ailede, heykeltıraş bir baba ve illüstratör bir anneyle büyüyen Jansson, sanatla iç içe yetişti. İsveç, Finlandiya ve Fransa’da öğrenim gören Jansson, bugün dünya çapında bilinen ve sevilen Mumi çocuk hikâyeleriyle tanınır. Jansson’un Mumi karakterleri, ilk belirdikleri İkinci Dünya Savaşı sırasında antifaşist mesajlar taşıyan karikatürlerden dünyanın dört bir yanında milyonlarca çocuğa ulaşan kitaplara uzanmıştır. Yaşamı boyunca ona dünya çapında ün ve başarı kazandıran çocuk hikâyeleri bir yana çizimle, resimle, tiyatroyla, edebiyatla da uğraşan Jansson, kültürel bir ikon olarak anılır. 2001 yılında hayata veda eden Tove Jansson, yirminci yüzyılın sanat ve edebiyat dünyasına damga vurmuş en özgün, en yaratıcı isimlerden biridir.

Dürüst Yalancı, Jansson’un yetişkinler için yazdığı romanlar arasında gerilimli kurgusuyla öne çıkıyor. Aşırı sert geçen bir kış mevsimi sırasında iki kadının kurduğu dostluk ve güç ilişkisini ele alan bu roman, insan ilişkilerinin en hassas dinamiklerini Kuzey coğrafyasına ait benzersiz kış kesitleri eşliğinde betimliyor. Kurt ile tavşanın birbirine karıştığı, avcının ava dönüştüğü bu roman, aldatmaya ve aldanmaya dair bir sorgulama niteliğinde.

edebiyathaber.net (12 Kasım 2020)

Yorum yapın