Kürtçe oyun DAF festivalde

Mayıs 27, 2012

Kürtçe oyun DAF festivalde

18. İstanbul Tiyatro Festivali‘nde, Aydın Orak’ın yazdığı ve Murat Garipağaoğlu’nun yönettiği Kürtçe oyun Daf / Kapan 3 ve 4 Haziran’da izlenebilir.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali‘nin “Özgürlükler, suskunluklar, savaş, direniş” bölümünde Tiyatro Avesta yapımı Daf / Kapanizlenebilir.

“Özgürlükler-Sorgulamalar” teması ile 10 Mayıs’ta başlayan festival, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdelemeye 5 Haziran’a kadar devam ediyor.

Tiyatro Avesta yapımı Aydın Orak‘ın yazdığı ve Murat Garipağaoğlu’nun yönettiği Kürtçe oyun Daf / Kapan, 3 ve 4 Haziran’da 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Garajistanbul’da sahnelenecek.

Neyin kapanı?

Oyun, bir sınırda, iki askerin nöbet esnasında birbirleriyle yaşadıkları çatışma ve tartışmaları sahneye taşıyor ve  şiddetin sıradanlaşması, ölümün basitleşmesi ve eline silah alan bireyin nasıl vahşileştiğini gözler önüne seriyor.

“Bir sınırda dünyanın herhangi iki askeri; nöbet esnasında birbirleriyle çatışmaları-tartışmaları, mayın ve ölümlerle bir sınır sendromuna dönüşüyor. Korudukları anlamsız bir sınır… Başkaları için kurdukları bir kapan. Bu kapanın zaman ilerledikçe zihinlerindeki kapan olduğunu fark etmeleri ve bu dönüşümün usulca yayılması, içine sürüklendikleri bir büyük yalana evriliyor.

“Onlar tahakküm kuran kişi veya sistemlerin hiçbir zaman özgür olamayacaklarını anlamayacak kadar gözü kara ve öfke dolular. Onlar ellerindeki silaha, korudukları sınıra, girdikleri zihinsel kapana alıştıkça yabancılaşır, yabancılaştıkça alışırlar. Şiddetin sıradanlaştığı, ölümün basitleştiği, bireyin elinde silahla vahşileştiği an mazlumun hiçleştiği andır. Kişinin kişiye, zihnine koyduğu ve hapsolduğu sınır/kapan metaforunun parçalanma eylemidir Daf oyunu.”

Daf / Kapan, 3 – 4 Haziran, saat: 20.30, yer: Garajistanbul

edebiyathaber.net (27 Mayıs 2012)

Kaynak: bianet.org (22 Mayıs 2012)

Yorum yapın