Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 451 özel tiyatroya destek

Ocak 12, 2021

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 451 özel tiyatroya destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Dijital Tiyatro” ve “Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde” projeleri kapsamında 451 özel tiyatroya 2021 yılında toplam 14 milyon 455 bin lira destek verecek. Bakanlık, özel tiyatroların oyunlarını hem fiziksel hem de dijital ortamda izleyicilerle buluşturacak ve yerli oyun yazarlarının yeni oyunlarını sektöre tanıtacak.

Bakanlığın, özel tiyatroların temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla görüşmeler neticesinde ivedilikle yürürlüğe koyduğu mevzuat değişiklikleri ve tiyatroların faaliyetlerini kolaylaştırıcı uygulamaları sonucunda kasım ve aralık aylarında ilan ettiği ve bu yıl uygulanacak iki projenin başvuruları 5 Ocak’ta tamamlandı.

Yerli yazarların yeni oyunları tanıtılacak

Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde” projesi ile ocak ayı turneleri için 41 özel tiyatroya toplam 1 milyon 910 bin lira verilecek. “Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde” ile Devlet Tiyatroları’nın sahneleri özel tiyatrolara tahsis edilecek. Özel tiyatrolar oyunlarını salgın koşullarına uygun olarak Devlet Tiyatrosu sahnelerinde art arda iki günde iki kez sahneleyecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakanlık proje kapsamında özel tiyatroların yapacakları turne için gerekli maddi desteği de sağlayacak. Özel tiyatrolar bilet satışı gibi konularda herhangi bir endişe yaşamayacak.

Sesli oyun ve dijital oyun projeleri

Bakanlık, Dijital Tiyatro projesi kapsamında Sesli Oyun ve Dijital Oyun için destek verecek. Buna göre “Dijital Tiyatro/ Sesli Oyun” için 155 özel tiyatroya toplam 3 milyon 875 bin lira verecek olan Bakanlık, ” Dijital Tiyatro/Dijital Oyun” için 255 özel tiyatroya toplam 8 milyon 670 bin lira destek sağlayacak.

Dijital Tiyatro ve Sesli Oyun Projesi ile yerli yazarların daha önce hiç sahnelenmemiş oyunları özel tiyatrolarca seslendirilecek ve oyunların ses kayıtları Bakanlık tarafından dijital ortamda paylaşılacak. Projenin ikinci ayağı olan “Dijital Oyun” ile özel tiyatrolar sahneleyecekleri bir oyunun video kaydını yayınlanmak üzere Bakanlığa teslim edecek ve bu oyunlar izleyicilerle dijital ortamda buluşturulacak.

Proje kapsamında oyun kayıtları için belirlenecek Devlet Tiyatroları sahnelerinin kullanılması mümkün olacağı gibi özel sahnelerde çekim yapılması halinde sağlanacak ek destekle salon sahiplerine de katkı sağlanması planlanıyor.

Kaynak: GazeteDuvaR (12 Ocak 2021)

Yorum yapın