Klasik kütüphaneden çok farklı

Temmuz 30, 2015

Klasik kütüphaneden çok farklı

Aydınlıkevler KütüphanesiBeş yıl önce geçirdiği kaza sonucu hayata yeniden tutunan Aydın Atasoy, bir öyküyle başlayan kütüphane hayalini Aydınlıkevler Kovan Sokak’ta gerçekleştirdi.

7 bin kitabın yer aldığı kütüphane, kitap tutkunlarının mekanı haline geldi. Halk kütüphanesi fikri, Atasoy’un yıllar önce yazdığı Aydınlıkevler’de geçen ve halk kütüphanesinin mahallelinin hayatını nasıl değiştirdiğini anlattığı öyküsü ile başladı. Atasoy, öyküyü Kovan Sokak’ta oturdukları apartman katında babasının kiracısı olan dükkân sahibine gösterdi. Kiracı, öyküyü okuyunca anahtarı Atasoy’a teslim ederek, “Buyur burası senin, hayalini gerçekleştir” dedi. Topladığı kitapları Aydınlıkevler Kütüphanesi’ne taşıyan Atasoy, şimdilerde mahallede öğrencilerin, emeklilerin, ev kadınlarının, kitap tutkunlarının sıkça uğradığı mekânı bu şekilde açtı.

“Amacım insanların kitabı sevmesi ve okuması”

Hayattaki en önemli amacının insanların kitapları sevmesi ve okuması olduğunu belirten Aydın Atasoy, “Hayat kitaplarla güzelleşebilir ancak. Mahalleler de kütüphanelerle gelişebilir, güzelleşebilir. İnsanlar bu kütüphane sayesinde bir araya gelmeye, oturmaya, kitaplardan konuşmaya başladı” dedi. Kütüphaneye sürekli geldiğini belirten öğrenci Emre Can Öztürk ise “Ben daha önce kitap okumazdım. Hiç sevmezdim. Ama buraya gide gele sevmeye, kitaplarla haşır neşir olmaya başladım. Şimdi neredeyse her gün kütüphaneye geliyor, bakıyor, okuyor, dinliyorum. Hayatıma anlam kattı desem yeridir” şeklinde konuştu. Çay ve kahvenin eksik olmadığı kütüphanede isteyen herkes elindeki bir kitabı, herhangi bir kitapla 1 TL karşılığında değiştirebiliyor. Değişim yapmadan kitap satın almak isteyenler için de tüm kitaplar 5 TL’den satılıyor. Öğrencilerin gönüllü çalışan olduğu kütüphanede bulunan ders kitapları ve yardımcı ders kitaplarının tamamı ise ücretsiz.

edebiyathaber.net (30 Temmuz 2015)

Yorum yapın