Kitapçı dergisi 2 yaşında!

Ağustos 1, 2014

Kitapçı dergisi 2 yaşında!

kitapciKitapçılar kitaplarını tavsiye ediyor” sloganıyla yola çıkan Kitapçı dergisi, yeni çıkan 11. sayısıyla 2. yılını doldurdu. Dergide, Türkiye’nin farklı illerinden birçok kitabevi çalışanı kitap eleştirileri yazıyor.

Soma faciasını kapağına taşıyan derginin bu sayısında; Hakan Bıçakçı’nın Doğa Tarihi, Cees Nooteboom’un Mokuseı, Joseph Roth’un Radetzky Marşı, Jacques Derrida’nın Platon’un Eczanesi kitapları, kitabevi çalışanlarının incelediği kitaplardan bazıları.

Kitapçı’nın 11. sayısı, söyleşilerle de oldukça zengin bir panorama sunuyor. Emre Gürcan, Ercüment Cengiz ile Gırnatacı’yı konuştu. İlk kitabını yayımlayan Tuğba Doğan’la Uğur İzzet Karakoç kapsamlı bir söyleşi yaptı.

Her sayıda emektar bir kitabevi sahibiyle de söyleşi yapan derginin bu sayıdaki durağı ülkenin en eski kitabevi olan 101 yıllık Yavuz kitabevi oldu. Erdal Gürsoy, kitabevinin 58 yıllık emektarı Birgül Kitapçı ile görüştü.

Bu sayıda çok sayıda makale de var; Şirin Gürkan, bağımsız kitabevlerinin ayakta kalma macerasını anlatırken Emre Gürcan da Türkiye’de kütüphane politikalarını masaya yatırdı. Zeynep Ünal, İngiliz yazar Sue Towsend’ın Türkiye’de neden tanınmadığını yazdı. Can Topçuyan ise ‘Proust’un Zaman Kumbarası’ başlıklı bir yazıyı kaleme aldı.

Çocuk bölümünde; 11 yaşındaki Ömer’in, “Orkun’un Hayali” adlı bir öyküsü var. 11 yaşında olan diğer çocuk yazarımızı Elif, Kapiland’ın Kobayları’nı, 12 yaşındaki Selma ise Kardeşim Benim adlı kitabı tanıttı.

Derginin bu sayısında sinema bölümü de oldukça zengin. Merve Korukçu, İspanyol yönetmen Almadovar’ın sinema dünyasını yazdı. Sinema Yazarı Rıza Oylum, Kore sineması tarihine uzanırken ayrıca İranlı yönetmen Muhammed Resulof’un El Yazmaları Yanmaz filminin eleştirisini yazdı. Hong Konglu yönetmen Johnnie To da bu sayıda masaya yatırılan yönetmenlerden biri.

152 sayfalık dergide; çok sayıda şiir ve öykü de var.

Kitabevi çalışanlarının çıkardığı tek dergi olan Kitapçı dergisini kitabevlerinde bulabilirsiniz.

edebiyathaber.net (1 Ağustos 2014)

Yorum yapın