Kawabata’dan hüzünlü, şiirsel bir roman

Haziran 6, 2023

Kawabata’dan hüzünlü, şiirsel bir roman

Yasunari Kawabata’nın Dağın Sesi adlı romanı, Alper Kaan Bilir çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yasunari Kawabata’nın en çok okunan romanlarından biri olan Dağın Sesi, ilk defa anadilinden çevrilerek Can Yayınları’nın Modern Dizisi’ndeki yerini alıyor. 

“Gerçekten, toprağın içine falan gömülüp dinlenemez mi insan? Elli bin yıl sonra kalktığında, kendi dertleri de toplumun sorunları da tümden çözülmüş olabilir, cennete dönüşmüş bir dünyaya uyanabilir.”
 
Günden güne yaşlanan Shingo’nun hafızası onu yüzüstü bırakmaktadır. Öyle ki, geceleri dağdan gelen gümbürtüde sadece ölümün sesini duymaya başlar. Hayatının ve ailesinin durdurulamaz çöküşüyle karşı karşıya kalan bu yaşlı adam, sadakatsiz oğlunun genç ve mutsuz eşi Kikuko’yla gitgide daha yakın bir bağ kurar.
 
Kawabata’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yazdığı Dağın Sesi, yalnızlık, ölüm ve bitmek bilmez güzellik arayışını ele alan hüzünlü bir roman.
 
“Zengin, girift bir metin…  Tüm modern Japon romanları arasında şiire en yakın olan Kawabata’nınkilerdir.”

The New York Times

#japonedebiyatı #yaşlılık #ölüm #evlilik #boşanma #aile #toplum

Yasunari Kawabata’nın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Kiraz Çiçekleri, 2022
Karlar Ülkesi, 2022
Go Ustası, 2022

YASUNARI KAWABATA, 1899’da Osaka’lı varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babasını iki, annesini üç yaşındayken kaybetti. İlk öykülerini lise öğrencisiyken yayımladı ve 1924’te Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı kuşaktan yazarlarla birlikte Bungei Jidai (Sanat Çağı) dergisini çıkarmaya başladı. Kawabata’nın kendisi de Birinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da filizlenen avangard akımlardan etkilenmiştir. Senbazuru (Bin Turna, 1952), Dağın Sesi (1954) ve Karlar Ülkesi (1956) romanlarıyla uluslararası ün kazanan Kawabata, 1968’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Japon yazar oldu. 1972’de Zushi’deki evinde hayatına son verdi. Ölümünün ardından Yükselen Güneş Nişanı’na layık görüldü.

edebiyathaber.net (6 Haziran 2023)

Yorum yapın