Kawabata’dan hem gerilimli hem dingin bir roman

Ekim 10, 2022

Kawabata’dan hem gerilimli hem dingin bir roman

Yasunari Kawabata’nın Go Ustası adlı romanı, Habibe Salğar çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Nobel Ödüllü Yasunari Kawabata’nın külliyatında önemli bir yere sahip olan Go Ustası, şiirsel üslup ve psikolojik zekânın iç içe geçtiği, toplum için yakılmış bir ağıt.

Go oyununun geleneğine göre oyuncu ölüm döşeğindeki babasının yüzünü göremeyecek bile olsa, kendisi Go masasına devrilecek kadar hasta bile olsa, müsabaka gününe sadık kalmak zorundaydı.

Go, kurallarını anlaması basit, ustalaşması bir ömür süren bir oyundur. Siyah ve Beyaz taşların bir tahta üzerinde birbirini kuşatmaya çalıştığı bu strateji oyunu, Japon ruhunun ve düşünce yapısının cevherine sahiptir. Go Ustası, bizi son yaşayan usta Hon’inbō Shūsai’nin mağlubiyetsiz hayatının son müsabakasına götürür. Go geleneğinde yetişmiş usta artık yaşlıdır, hastadır; rakibi Ōtake ise bir makine gibi hızlı, agresif ve randımanlı bir tarza sahiptir. Japonya’nın büyülü manzarasının ortasındaki bir kaplıca otelinde başlayan bu neredeyse alegorik karşılaşma, tam altı ay sürecektir.

İki rengin, iki insanın ve iki kuşağın ötesinde bir yere, evrensel bir hakikate göz kırpan Go Ustası, yaşamını sanatına adamış bir adamın yazgısıyla ve tarihteki yeriyle yüzleşmesinin öyküsü.

“Kawabata’nın öyküsünde gösterişsiz bir cesaret, ömrün
sonbaharına dair bir asalet mevcut.”
Time

#japonmodernleri #gelenek #değişim #kuşakçatışması #yaşamöyküsü

Yasunari Kawabata’nın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Yasunari Kawabata – Kiraz Çiçekleri
Roman | 192 s.
Yasunari Kawabata – Karlar Ülkesi
Roman | 144 s.

Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 184
Fiyat: 54,00 TL

YASUNARI KAWABATA, 1899’da Osaka’lı varlıklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babasını iki, annesini üç yaşındayken kaybetti. İlk öykülerini lise öğrencisiyken yayımladı ve 1924’te Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı kuşaktan yazarlarla birlikte Bungei Jidai (Sanat Çağı) dergisini çıkarmaya başladı. Kawabata’nın kendisi de Birinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da filizlenen avangard akımlardan etkilenmiştir. Senbazuru (Bin Turna, 1952), Yama no Oto (Dağın Sesi, 1954) ve Karlar Ülkesi (1956) romanlarıyla uluslararası ün kazanan Kawabata, 1968’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Japon yazar oldu. 1972’de Zushi’deki evinde hayatına son verdi. Ölümünün ardından Yükselen Güneş Nişanı’na layık görüldü.

HABİBE SALĞAR, 1986 Kırcaali doğumludur. Erciyes Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2009’da mezun oldu. 2007-2008 yıllarında Osaka International University’de değişim öğrencisi olarak eğitim aldı. 2009’da Japonya Büyükelçilik Bursu ile Japonya’ya gitti. Doktora çalışmasına ilişkin araştırmalar yapmak üzere 2018’de Osaka Japan Foundation’da bulundu.Yüksek lisans ve doktorasınıAnkara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamlamıştır. Selçuk Üniversitesi, Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam etmektedir.

edebiyathaber.net (10 Ekim 2022)

Yorum yapın