Kasap Geçidi: John Williams’tan bir dünya klasiği | Kadife Şahin

Mart 21, 2023

Kasap Geçidi: John Williams’tan bir dünya klasiği | Kadife Şahin

Amerikalı yazar John Williams’ınKasap Geçidi” adlı romanı Aslı Konaç’ın mükemmel çevirisi ile Yapı Kredi Yayınları tarafından okurun beğenisine sunuldu.

Romanın kahramanı 23 yaşındaki genç Willi Andrews’in şehir hayatından kaçış yolculuğuyla başlayan hikayesi, yazarın kaleminde uzun soluklu doğa ve insan tasvirleriyle sayfa rüzgarına dönüşüyor. Andrews’in doğaya, insana, kadına, paraya olan merakı, çarpıcı bir girişle başından hiç de kestiremeyeceğiniz olaylara sahne oluyor. Heyecanla, birbirini sağlam ve çarpıcı insan ve doğa olaylarıyla takip eden kitabı elinizden bırakmadan okuyorsunuz. 

Hala dünyanın en popüler okullarından biri olan, adı sanı meşhur Harvard College’de öğrenciyken Willi’nin birden bire tepesi atıyor, öğrendiği hiçbir şeyden tatmin olmayarak yeni bir yaşam arayışına sürükleniyor. Gencin sorguladığı o kadar çok şey var ki babası Üniteryen Kilisesinde papaz olmasına karşın o eğitim ile kilise yaşamının cenderesinden mutsuz ve bunalmış hissediyor. Çözüm ne? Çözüm gitmek, uzaklaşmak. “…Kilise ve sınıfta o monoton sesleri dinledikten sonra Cambridge sınırlarını aşıp güneybatısında uzanan tarlalara, ormanlara kaçtığı olurdu…”

Para olmadan hayat değişmez

Williams’ın kahramanı Willi’nin Vahşi Batı’ya, Kansas’taki Butcher’s Crossing (Kasap Geçidi) kasabasına gelişi boş ceple olmuyor. 23 yaşındaki toy genç aile mirasının rahatlığıyla bufalo avcılığına merak sarıyor. 

Babasının arkadaşı McDonald deri satıcısıdır. Willi’ye kollarını açıyor, yakınlık gösteriyor. “Gel, buradan demir yolu geçecek. Kasaba büyüyecek. Çok zengin olursun” diyor ama Willi’nin aklında bilmediği, öğrenmek istediği vahşi doğa ve çok daha büyük paralar kazanma hırsı vardır.

İşte bu hırs, ona ve paranın gücüyle önüne kattığı diğer üç adama, insanın insanla, insanın doğayla, insanın açlıkla, susuzlukla, karla, fırtınayla, vahşi hayatla olan en büyük derslerini yaşatıyor.

İnsan var olmak için mi diğer canlıları öldürür, para için mi? Bufalo katliamı, insanın para hırsının kendisini ölüme sürüklediğini çok acımasız bir şekilde doğanın diliyle anlatıyor.

Güçlü olan kim? İnsan mı doğa mı?

Doğanın sonsuz güzelliği, insanın onunla ve kendisiyle mücadelesi bir doğa müziği ritmiyle, zengin betimlemelerle, tabiatın her hali sayfalarca insanın var olma mücadelesiyle anlatılıyor.

Amerika’nın var oluşundaki açgözlülük, kapitalist ekonominin her daim geçerli olan arz talep faktörleri, okuru dünyanın bugünde içinde debelendiği ekonomik buhranlara tanıdık kılıyor. Canın pahasına binlerce bufaloya kıydın. Alıcı yok, satıcı yok. Piyasa sıfır. Şimdi delirmeden yaşamayı öğren…

Heyecanla, merakla okuyacağınız bir roman John Williams’ın Kasap Geçidi.

edebiyathaber.net (21 Mart 2023)

Yorum yapın