Kardeşinin arşivinden Vüs’at O. Bener’in ilk eseri: “Yabancı”

Nisan 1, 2024

Kardeşinin arşivinden Vüs’at O. Bener’in ilk eseri: “Yabancı”

Vüs’at O. Bener’in Yabancı adlı eseri Everest Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yirminci yüzyıl Türk edebiyatının en önemli öykücülerindenVüs’at O. Bener, her çağa ve insana hitap eden ölümsüz eserleriyle ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bener’in Everest’ten ilk defa çıkan kitabı Yabancı, yazarın edebi dünyasındaki özgünlüğü ve yoğunluğu taşıyan bir eser olarak dikkat çekiyor. 1940’lı yıllardan beri sunduğu eserlerle edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdıran Bener, ilk hikâyeleri döneminin ileri gelen dergilerinde yayımlanmış bir yazar olarak ilerleyen yıllarda da öykü, roman, deneme ve oyun türündeki eserlerle sıradan insanların yaşam mücadelelerini, toplumsal meseleleri ve insan ilişkilerini ele aldı. 

Vüs’at O. Bener, üç kuşağıyla Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmış Bener ailesinin ikinci kuşak fertlerinden biri olarak birçok eseriyle Everest okurlarıyla buluşmaya devam ediyor. YabancıVüs’at O. Bener‘in yeğeni Yiğit Bener tarafından, Erhan Bener‘in arşivinde bulunan ve yıllar sonra okuyucuyla buluşturulan bir eser olarak özel bir anlama sahip.

Göğsünüzde bir böcek var! (…) Gördünüz mü? İç güdülerinize ne kadar bağlısınız? Görünmez bir böcektir o. Beyhude aranıyorsunuz Bedia Hanım. Ona Ego derler. Ego! (Hırçın)

“Bu ne küstahlıktır çılgın körler! Sizin iç güdünüz gurur; bu görmediğiniz kaypak yollarda siz mi bize yol göstereceksiniz?”

Yabancı, Vüs’at O. Bener’in yazdığı ilk oyun. Daktilodan çıktıktan tam yetmiş üç yıl sonra okuruyla buluşmuş bir “ilk” kitap. Kardeşi Erhan Bener’in henüz on sekizindeyken 1948’de yazıp ağabeyine ithaf ettiği ilk romanı Loş Ayna’yı alıp 1949’da tiyatroya uyarlayan yirmi beş yaşındaki Vüs’at O. Bener’in daktilosundaki ilk tıkırtılar. Dost’tan bile önce verilmiş ilk işaretler, üslupta sezilen ilk olmaklıklar. Daha önce Loş Ayna’yla aynı ciltte bastığımız Yabancı’yı ilk kez tek başına yayımlamaktan ayrı bir mutluluk duyuyoruz.

edebiyathaber.net (1 Nisan 2024)

Yorum yapın