Karantina günlerinde “öteki” kadınların edebiyatı için çağrı

Nisan 9, 2020

Karantina günlerinde “öteki” kadınların edebiyatı için çağrı

Gaia Dergi yazarlarından Zozan Çetin ile EEEH Dergi editörü Meral Sözen, “öteki” kadınların hikayelerini, şiirlerini, yazılarını toplamaya karar verdi. Engelli kadınlar, trans kadınlar ve sözüne pek az yer verilen “öteki” kadınların hepsinin yer alabileceği bu edebi düşün çağrı metni şöyle:

Merhaba içinden taşan sözcüklere yuva arayanlar,

Bireysel kaygılarımız dışında, sarsıcı günlerin karmaşasına düştük son zamanlarda. Gelecek hayalleriyle envaiçeşit endişenin yerini yaşamak arzusu, sevdiklerini yitirme korkusu aldı. Bir de geriye dönüp bakınca; ertelediklerimizin sesini, içimizden sürekli yükselse dahi duymadığımızı, geride durmamızı isteyen hayatı dinlediğimizi fark ettik. Ve işte bu farkındalık çok güzel bir şey hatırlattı bize; sesimizi ve kalemimizi.

Herkesin içindekileri döktüğü karantina günlerinde, “öteki” kadınlar olarak yine hayatın biraz dışındayız. Oysa ne çok birikmiş sözümüz var, yıllardır görünmez kılınma çabasına inat!

Bir kadın olarak nasıl görünmemiz gerektiğinden kime aşık olmamız gerektiğine, nerede, nasıl, kiminle yaşamamız gerektiğinden nasıl düşünüp, ne hissedeceğimize kadar bizim adımıza karar veren ve konuşan herkes için dinleme zamanı geldi de geçiyor. Artık biz konuşuyoruz, anlatıyoruz, yazıyoruz.

Ayrımcılığa uğratılan, “öteki” hissettirilen tüm kadınlar, haydi gelin dökelim eteğimizdeki taşları. Hayata karış derken görünmez olmamızı isteyenlere, kadın olarak verdiğimiz mücadelenin iki kat zorlaştığını yok sayanlara, bizi bizsiz savunmaya çalışanlara, edebiyat dünyasına adımızı yazmayanlara ya da ötede oynayıp yazmamızı isteyenlere kalemimizin gücüyle cevap verelim. Öykü yazalım, deneme yazalım, içimizden geldiği gibi yazalım. Bu süreçte hissettiklerimizi, yaptıklarımızı, içimizden geçenleri yazalım. Yazdıklarımızı bir araya getirelim. Karantina günlerinden bugüne ve geleceğe izimizi bırakalım: Farklı etnik kimliklerde kadınlar vardır! Trans kadınlar vardır! Mülteci kadınlar vardır! Lezbiyenler vardır! Engelli kadınlar vardır!

Öykülerimizi, düşüncelerimizi, şiirlerimizi, içimizden geçen her şeyi, kısacası sözümüzü, [email protected] adresinde biriktirmeye hemen başlayalım;

karantinagunlerindeotekikadinlarinedebiyati.wordpress.com

adresinden başlayarak her yerde yayınlayalım, beraber üretelim, beraber okuyalım.

Meral Sözen                                                         Zozan Çetin

EEEH Dergi Editörü                                          Gaia Dergi Yazarı

edebiyathaber.net (9 Nisan 2020)

Yorum yapın