Kara mizahla gerilim romanı arasında gidip gelen bir parodi

Eylül 12, 2023

Kara mizahla gerilim romanı arasında gidip gelen bir parodi

Percival Everett’in Ağaçlar adlı romanı, Avi Pardo çevirisiyle Sia Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Amerikan tarihinin karanlık dönemlerinde beyazların  siyahilere ve diğer ırklardan göçmenlere uyguladıkları  zulümden hareketle, Percival Everett, son yıllarda  yeniden kabaran ırklar arası kavgaları ve polis şiddetini  de yansıtarak kara mizahla gerilim romanı arasında gidip  gelen müthiş bir parodi yapıtı sunuyor. Irklara yönelik  pek çok klişeyi ve popüler kültürün derinliklerini yeniden  yorumlayan Ağaçlar, bir yanda güldürürken öte yanda can  yakan gerçekleriyle unutulmaz bir roman.

Kitap 2022’de İngiltere’de mizah kitaplarına verilen Bollinger Everyman Wodehouse Ödülünü aldı. 

Ansfield-Wolf Kitap Ödülünü kazanan Ağaçlar, ayrıca  aynı yıl Booker Ödülünün kısa listesine girmiş,  Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülüne ve Pen/ Faulkner Ödülüne aday gösterilmiştir.

“Everett, akıl almaz dehşetle gülmekten öldüren  komedi arasında ustalıkla gidip geliyor.”  

The New York Times Book Review 

Yazar hakkında

Bugüne kadar 24 romanın yanı sıra  öykü, şiir, çocuk kitapları ve akademik  çalışmalarıyla Afro-Amerikan edebiyatında ABD’de seçkin bir yer elde eden  Everett, genelde mizahi bir tarzla yazdığı yapıtlarıyla çok sayıda ödül de kazanmıştır. Ağaçlar romanıyla 2022’de  Booker Ödülü’nde kısa listeye kalırken  İngiltere’de mizah kitaplarına verilen  Bollinger Everyman Wodehouse Ödülü’ne layık görüldü. 

edebiyathaber.net (12 Eylül 2023)

Yorum yapın