Kapitalizmden sonra yaşamın nasıl şekilleneceğine kafa yoran bir kitap

Mart 15, 2023

Kapitalizmden sonra yaşamın nasıl şekilleneceğine kafa yoran bir kitap

Tim Jackson’ın “Büyüme Sonrası” adlı kitabı, Akın Emre  Pilgir çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Küresel iklim krizi, ekonomik kriz, pandemi! Son yıllarda bütün  dünyayı kasıp kavuran salgın, zaten öncesinde var olan, vahşi şekilde  ormanların, denizlerin, gittikçe kirlendiği ve yok olduğu ancak bütün  bu hızlı yok oluşa rağmen durmayan bir büyüme canavarı, nam-ı diğer  adıyla kapitalizm!

Bu canavarın durduğu bir vakitte neler olabileceğine  dair kafa yoran Tim Jackson, Büyüme Miti, Kapitalizmi Kim Oldürdü?,  Sınırlı Olanlar ve Sınırsız Olanlar, Refahın Doğası, Aşk ve Entropi  Hakkında, Hikaye Anlatma Sanatı olarak Ekonomi, İşe Dönme, İktidar  Sanatı ve Venedik’te Yunuslar başlıklarıyla konuyu irdeliyor. 

İnceleme dizisinden okura sunulan 256 sayfalık Büyüme Sonrası’nı İngilizceden Akın Emre Pilgir çevirdi.  

Kitaptan alıntılar:  

“Hâkim toplumsal ilerleme vizyonumuz ölümcül bir biçimde yanlış bir  vaade dayanmaktadır: Herkes için her zaman daha fazlasının  olacağına.”  

“Kolay para ve gevşek düzenlemeler finans piyasalarının istikrarsızlaşmasıyla sonuçlandı. Dahası toplumsal eşitsizliği derinleştirdiler. İşçilerin çıkarları  karşısında sermayenin çıkarlarını korumak kaçınılmaz olarak yoksul karşısında zengini kayırmıştı.  Neredeyse elli yıllık toplumsal ilerlemenin akıl almaz bir şekilde geriye döndürülmesiyle, gelişmiş ülkelerdeki eşitsizlik 20. yüzyılın son on yıllarında devasa oranlarda arttı.”  

“Eğer mutluluğu toplamak için bir çerçeve geliştirmemiz mümkün olsaydı, sadece gündelik  kararlarımız için değil bir bütün olarak ulusun refahı için de güvenilir bir kılavuza sahip olurduk.”    

“Çocuklarımıza saldırgan pazarlama stratejileri için elverişli numuneler gibi davranıyoruz. Onları  uzun vadeli sağlıkları için yıkıcı olması kaçınılmaz beslenme alışkanlıklarına sokacak imkânsız  ayartmalara maruz bırakarak, hastalıkları hızlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.  İnsanlara gençliğin sona ereceği zamana hazırlanmayı da öğretmiyoruz. Kaçınılmaz bir şekilde  yaşlandıkça işler değişir. 100 metre dünya rekorunu kıramayacaksınız. Şiddetli temasların yaşandığı  sporlarda kendinizi geliştiremeyeceksiniz. Bedeninizin belli sınırları olduğunu kabul etmek zorunda  kalacaksınız.”  

“Kapitalizmin çalışmayı çarpıtması trajediden başka bir şey değildir. Her şeyi süratli, savurgan bir  tüketim sürecine teslim ederek, faniliğin pençesine kaçınılmaz bir şekilde geri döneriz. Anlamlı bir  çalışma gayesinin kendisini ortadan kaldırırız. Beşeri dünyanın dokusunu yok ederiz. Kapitalizm  ölümsüzlük arzularımızı uyarırken, bize devamlı hiçbir şeyin güvende olmadığını hatırlatır.”  

edebiyathaber.net (15 Mart 2023)

Yorum yapın