Kahramanlık efsanelerini çürüten yeni bir kitap

Ağustos 19, 2013

Kahramanlık efsanelerini çürüten yeni bir kitap

Gündem Kıbrıs’ın haberine göre, Kıbrıs’ın savaş tarihini şöven ve tek taraflı kahramanlık hikâyeleri olmaktan çıkaran Halil Sadrazam’ın “Kıbrıs’ın Savaş Tarihi” dizisinin üçüncü kitabı yayımlandı. “Birinci Harekât” adlı kitap, 20 Temmuz 1974’ün tüm yönlerini belgelerle yeniden yazıyor.

Resmi ve tek taraflı tarih yazımını değiştiren kitapta 20 Temmuz 1974 Birinci Harekâtı ile ilgili hem Türk hem de Rum kaynaklarında yer alan birçok çarpıtılmış bilgi, birincil kaynaklar ve bugüne kadar ortaya çıkmamış belgelerle çürütülüyor.

Kitapta hem Türk hem Rum tarafının harekât planları tüm ayrıntıları ve harita çalışmalarıyla yer alıyor. Çıkarma Plajı’nın seçilme gerekçeleri ve öncesinde belirlenen alternatif yerlerle ilgili değerlendirmelerin belgelerinin de yer aldığı kitapta Beşparmaklardaki Doğruyol bölgesindeki RMMO’nun baskını hakkındaki efsaneler de çürütülüyor.

Dönemin Türkiye basınındaki “Girne, Baf, Lefkoşe düştü Limasol’a da girdik” haberlerinin de yer aldığı kitapta, savaş sürerken planlı görevlerini terk ederek Lefkoşa’da halka moral olsun diye gezdirilen tankların kimin tarafından talep edildiği de ilk kez açıklanıyor.

Kıbrıs’ın Savaş Tarihi dizisinin ilk kitabı “İlk Silah Sesleri” ve “Erenköy Çatışmalarından Yunan Darbesi’ne” adlı ikinci cildi de Söylem Yayınları’ndan çıkmıştı.

19 Ağustos 2013

Yorum yapın